10 ore s-au luptat pompierii cu flăcările care au cuprins două gospodării la Moldovița în această dimineață. Imagini de la locul incendiului și firul evenimentelor – ISU ”Bucovina” Suceava

Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Moldovița și Vatra Moldoviței, au intervenit în această dimineață, 18 ianuarie 2020,  cu șase autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în comuna Moldovița. Incendiul a fost anunțat la ora 4 dimineața conform celor transmise de reprezentanții ISU ”Bucovina” Suceava”

La sosirea echipajelor, ardeau generalizat construcții din două gospodării. Dezvoltarea și propagarea incendiului au fost favorizate de observarea și anunțarea cu întârziere a evenimentului, precum și de cantitatea mare de materiale combustibile din cele două gospodării. Toate construcțiile erau din lemn, majoritatea corpuri comune, iar în podurile locuințelor erau depozitate foarte multe materiale care au alimentat focul și au îngreunat operațiunea de stingere.

Pompierii militari și cei voluntari au intervenit în condiții extreme, cu temperaturi resimțite de până la -14 grade Celsius la prima oră a dimineții, misiunea de lichidare a incendiului și de îndepărtare a elementelor afectate de foc derulându-se pe parcursul a aproximativ 10 ore de intervenție susținută.

Datorită sursei continue de apă, alimentarea autospecialelor de stingere efectuându-se din Râul Moldovița, cu ajutorul motopompelor, forțele de intervenție au localizat flăcările la timp, în limitele găsite, împiedicând propagarea acestora la vecinătăți.

Incendiul a izbucnit din garajul uneia dintre proprietățile afectate, cel mai probabil din cauza efectului termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

Garajul, o șură de lemne, o bucătărie de vară și două băi, toate construcții corp comun, au ars pe o suprafață de aproximativ 150 mp. Acoperișul casei, corp comun cu cel al anexelor amintite, a ars tot pe 150 mp. Au mai ars un autoturism (aflat în garaj), circa 5 mc lemne de foc, materiale textile, aparatură electrocasnică, instalația electrică, documente personale și de proprietate. S-au degradat învelitoarea din tablă a acoperișului pe 150 mp, pereții și tavanele casei, două motofierăstraie, unelte, elemente de tâmplărie din lemn, instalația sanitară a băilor, obiecte de mobilier și aproximativ 100 mp de fațadă din PVC și lemn. Au fost salvate restul casei de locuit (a ars doar acoperișul) și alte construcții anexe din gospodărie, cu bunurile aferente.

La cea de-a doua gospodărie, au ars o bucătărie de vară, o baie, un grajd și o magazie de lemne, construcții corp comun, pe aproximativ 100 mp. De asemenea, au ars acoperișul și etajul casei de locuit (P+1) pe aproximativ 100 mp, aparatură electronică și electrocasnică, obiecte de mobilier, tâmplărie din lemn, materiale textile, instalația electrică, documente personale și de proprietate. S-au degradat învelitoarea din tablă pe 100 mp, pereții și tavanele interioare, elemente de tâmplărie și aproximativ 50 mp din fațada exterioară a casei. Și aici, au fost salvate parterul casei și alte anexe din gospodărie, cu bunurile aferente.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime, iar misiunea la fața locului a forțelor de intervenție s-a finalizat la ora 13:45, a transmis slt. Alin Găleată purtătorul de cuvânt al ISU „Bucovina” Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *