100 de platforme semi îngropate construite de asocierea DIASIL – RITMIC pentru preluarea deșeurilor menajere din municipiul Suceava, funcționale din această săptămână. Inaugurare oficială
Marți dimineață a avut loc în Suceava inaugurarea oficială și darea în folosință a unui număr de 100 de platforme semi îngropate pentru deșeurile menajere amenajate de asocierea de firme DIASIL SRL și RITMIC SRL. Evenimentul a însemnat un pas mare înainte în ceea ce privește gestionarea deșeurilor menajere în municipiul reședință de județ cu atât mai mult cu cât cele două firme asociate au reușit anul acesta să pună în funcțiune până acum de două ori mai multe platforme semi îngropate față de programul conveni în contractul semnat cu Primăria Sucevei iar până la sfârșitul acestui an se preconizează finalizarea acestor investiții, precum și cea vizând construcția a altor 50 de platforme îngropate pentru deșeurile menajere.
Primarul Ion Lungu a fost cel care a gestionat inaugurarea oficială cu o demonstrație făcută de operatori la unul dintre punctele de colectare de pe strada Ion Vodă Viteazul,de lângă Mănăstirea Sfântul Ioan, în prezența ambasadorului adjunct a Ambasadei Finlandei, Anne M’Rabet, a reprezentaților firmei Molok Oy din Finlanda care a furnizat echipamentele moderne pentru aceste platforme, a reprezentanților asocierii de firme DIASIL SRL – RITMIC SRL care a preluat gestionarea deșeurilor menajere din municipiul Suceava anul
Primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu a arătat că ”În urma contractului pe care l-a câștigat asocierea de firme DIASIL – RITMIC care este pe o perioadă de 12 ani, aceasta trebuie să facă investiții în modernizarea sistemului de preluare a deșeurilor menajere în valoare de 9 milioane de euro. Vedem la fața locului că aceste investiții chiar se fac.Trebuia să monteze în acest prim an 50 de containere semi îngropate și iată că au montat deja în avans. Vor finaliza toate cele 100 de platforme semi îngropate în această săptămână și deja au adus din Finlanda încă 50 de platforme îngropate care vor fi montate în aceste an. Îi felicit și vreu să mulțumesc firmei Molok pentru echipamentele moderne pe care ni le-au pus la dispoziție, Mulțumesc de asemenea Excelenței Sale doamna adjunct de ambasador pentru sprijinul pe care ni l-a oferit. Se știe că țările nordice sunt campioane în ceea ce privește soluțiile pentru problemele de mediu. După modernizarea iluminatului public, transport electric, centrala pe biomasă iată și această metodă modernă de gestionare a deșeurilor este pusă în practică la Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu. El a felicitat pe reprezentanții asocierii DIASIL – RITMIC, operatorul municipal pentru gestionarea deșeurilor menajere pentru seriozitatea de care dau dovadă în respectarea clauzelor stabilite prin contractul cu Primăria realizând chiar obiective în avans prin achiziționarea de echipamente performante. El a mai precizat că locațiile pentru aceste platforme au fost decise de către asociațiile de proprietari.
Anton Curelariu, directorul firmei DIASIL SRL a transmis un apel către suceveni să folosească cu responsabilitate aceste noi dotări, care sunt printre primele la nivel național și să își asume colectarea selectivă a deșeurilor dând și un exemplu plastic, să nu arunce zeama de la murături în containere. ”Acest proiect a prins roade în urma licitației dar noi ne-am pregătit serios cu mult timp înainte pentru ca să avem succes la licitația organizată de Primărie. Proiectul asocierii noastre a avut un motto ”Suceava curată” și vrem să îl menținem pe toată perioada contractului de cel puțin 12 ani, cu investițiile cele mai mari în primii doi ani de activitate. Am avut noroc să câștigăm licitația și zic eu că au avut noroc și sucevenii pentru că noi suntem suceveni și prin noi putem transmite sucevenilor ceea ce e bine în domeniul gestionării deșeurilor și a mediului. Aș face un apel către suceveni. Acest sistem este foarte frumos și îi rog să-l respecte, să putem ajunge la colectarea selectivă a deșeurilor. La fracția umedă, rugămintea mea la suceveni este să nu vină cu murăturile cu tot cu zeamă și să le arunce înauntru pentru că atunci ar crea un disconfort foarte mare și e foarte greu de întreținut curățenia”, a transmis Anton Curelariu.
Până la sfârșitul anului vor fi amplasate și 50 de platforme îngropate, pe amplasamente stabilite de comun acord cu asociațiile de proprietari din municipiul Suceava. Platformele cuprind un număr de 6 containere cu o capacitate de trei metri cubi fiecare, patru pentru fracție umedă care au capac negru și două pentru fracția uscată (plastic, carton sticlă) cu capac galben, existând instrucțiuni lămuritoare afișate la fiecare loc de colectare.