Mopan Suceava
Actualitate

1000 de sindicaliști din educație au protestat ieri la Suceava. Aceștia au pavat cu pixuri intrarea în Muzeul de Istorie, unde stă în gazdă Prefectura

Circa 1000 de sindicaliști din educație au protestat astăzi în Suceava, împotriva faptului că guvernul nu le-a rezolvat doleanțele. De altfel, astfel de manifestații s-au desfășurat în mai toate municipiile reședință de județ din țară.

La Suceava însă, protestul a cuprins și o componentă mai specială, în sensul că sindicaliștii din învâțământ au ”pavat” cu pixuri intrarea în Muzeul de istorie, din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, spre deruta vizitatorilor. Nu este o noutate că din luna martie a anului 2021, când Palatul Administrativ a fost parțial distrus de un incendiu, Instituția Prefectului s-a mutat în gazdă la Muzeu, spre nemulțumirea celor care lucrează acolo și cărora le-au fost date peste cap sumedenie de  planuri. Plus că înghesuiala nedorită produce deseori animozități între funcționarii Prefecturii și lucrătorii instituției muzeale.

Mai apoi, protestatarii s-au adunat pe esplanada din fața Casei de Cultură, unde, începând cu ora 11.00 s-a desfășurat mitingul propriu zis. Cei prezenți, în mod direst sau prin intermediul liderilor de sindicat care au luat cuvântul au declarat că  nu se întrevede o încheiere a grevei foarte curând, atâtâ vreme cât ofertele Guvernului,  cele recente fiind creșterea cu 150 de lei a salariilor personalului nedidactic și acordarea uneui stimulent de 2500 de lei pentru profesori nu au fost nici pe departe apropiate de cererile lor.

Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava a transmis că principala doleanță este legată de salarizare și poziționarea noastră în perspectiva noii legi a salarizării. ”Din momentul în care guvernanții au scos acele articole din legea învățământului preuniversitar care făceau referire la salarizarea noastră a fost un semnal clar că nu au nici o bună intenție, motiv pentru care suntem atât de determinați și am declanșat acest conflict de muncă fără precedent în ultimii 33 de ani din România. Guvernul doar ascultă doleanțele noastre, dar nu s-a aplecat cu nimic asupra lor. Noi vrem să discutăm concret lista noastră de doleanțe, nu să ne arunce bani de buzunar, așa cum încearcă de câteva zile. Nu vom accepta și nu ieșim din grevă decât atunci când pentru întreg personalul din învățământul preuniversitar, didactic, nedidactic, didactic auxiliar, de îndrumare, conducere și control vom avea satisfăcute consistent doleanțele noastre”, a declarat profesorul Giani Leonte.

Ulterior, o delegație a sindicaliștilor a avut o discuție cu conducerea Prefecturii, în spațiul Muzeului de Istorie, unde instituția prefectului este găzduită.

(Foto: Monitorul de Suceava)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *