13 copii din București, turiști în Bucovina, internați la Spitalul Rădăuți cu toxinfecție alimentară, după ce s-au cazat și au mâncat la o pensiune din Sucevița

În seara zilei de 05.07.2022, Direcția de Sănătate Publică Suceava a fost informată  de către medicul infecționist al Spitalului Municipal Rădăuți despre prezentarea în Serviciul de urgență a unui număr de 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 si 17 ani, acuzând  simptomatologie digestivă (greață, cefalee, dureri abdominale),  un copil a avut și vărsături.

Copiii fac parte din două grupuri de elevi din București care s-au cazat din seara zilei de 03.07.2022 la o pensiune din Sucevița.

În urma recepționării informației privind un posibil focar de toxinfecție alimentară,  o echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică a DSP s-a deplasat la fata locului  și a efectuat un control la operatorul de turism unde au fost cazați copiii.

Cu prilejul verificărilor efectuate in unitate, au fost recoltate 9 probe de alimente, o probă de apă și s-au făcut 5 teste de salubritate. Probele recoltate sunt în lucru.

DSP Suceava a demarat imediat ancheta epidemiologică în urma căreia s-au stabilit urmatoarele:

Insoțitorii grupurilor au declarat că au călătorit de la Bucuresti la Sucevița în cursul zilei de duminică, 03.07.2022. Pe durata drumului au consumat pachetele luate de acasă, iar începând cu seara zilei de duminică au servit toate mesele la pensiune. În cursul nopții de luni spre marți, un copil s-a simțit rău acuzând dureri abdominale, greață și vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri. Aceștia au solicitat asistență medicală prin serviciul de urgență 112.

Au ajuns la Camera de gardă a Spitalului Municipal Radauti în seara zilei  de 05.07.2022, începând cu ora 22:30. Toți au fost consultați și li s-a administrat tratament simptomatic, în urma căruia evoluția a fost favorabilă.

Astăzi dimineață 12 copii au fost externați, doar o elevă a  rămas internată la insistența părinților, urmând ca și aceasta să fie externată pentru a pleca împreună cu părinții spre casă.

Ancheta epidemiologica se află în derulare și se așteaptă rezultatul analizelor pentru se stabili care a fost cauza producerii acestui eveniment.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *