13 internați din Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică de la Zvoriștea, depistați pozitiv la testarea pentru coronavirus. Toși sunt asimptomatici dar au fost separați de ceilalți beneficiari

DGASPC Suceava a transmis printr-un comunicat de presă ultimele  informații cu privire la situația centrelor rezidențiale pentru adulți cu dizabilități.

Astfel, la solicitarea conducerii DGASPC Suceava, în data 30.04.2020, au fost testați cei 68 de beneficiari din cadrul CRRN Zvoriștea.  Din cei 68 de beneficiari testați pentru COVID 19, 55 au fost negativ, iar 13 au fost testați pozitiv. Se menționează că toți cei 13 beneficiari sunt asimptomatici la acest moment.

Șeful de centru, împreună cu medicul și asistenții medicali au efectuat  triajul epidemiologic al beneficiarilor, astfel, cei 13 beneficiari testați pozitiv au fost  repartizați în dormitoare separate, complet izolați față de beneficiarii testați negativ, accesul făcându-se separat. Ca și în cazul celorlalte două centre, s-a solicitat prin adresă scrisă către DSP Suceava, să fie fie comunicate măsurile care se impun a fi întreprinse.

În comunicatul de presă transmis se mai arată că încă de la primul rezultat, la CRRN Zvoristea, pe lângă măsurile dispuse pentru respectarea Ordonanței Militare nr. 8/9.04.2020,  au rămas în vigoare regulile si dispozițiile emise anterior, îndeosebi cele referitoare la respectarea măsurilor de igienă și dezinfecție, precum și asigurarea stocurilor de medicamente, soluții și materiale de protecție și s-a impus cu prioritate instruirea personalului medical și folosirea  echipamentului necesar pentru protecție anti-COVID 19.

Se mai arată că cei doi salariați testați inițial pozitiv, au fost externați din spital, având deja un test negativ și recomandarea de carantinare la domiciliu.

În data de  24 aprilie, DSP Suceava a testat toți angajații centrelor de la Pojorâta, Siret, Zvoriștea  și Centrul „Blijdorp – O nouă Viață” Suceava. Atunci, angajații din toate aceste centre au fost testați negativ la COVID 19, cu excepția unui muncitor necalificat de la CCRN Zvoriștea și 6 de teste neconcludente din cei 38 de angajați testați, de la acest centru. Din cadrul celor 6 teste neconcludente din rândul angajaților, a mai ieșit un  test pozitiv la o infirmieră care se afla în cadrul centrului.

DGASPC Suceava a mai anunțat că începând de astăzi, 4 mai 2020, Sonia Cuseac, psiholog cu expertiză îndelungată în lucrul cu persoane cu diazabilități, în cadrul Complexului Terapeutic ”Blijdorp-O Nouă Viață”, s-a oferit voluntar și  a fost   delegată prin dispoziția directorului, să preia tura de coordonator pentru 14 zile la CRRN Sasca Mică, în locul directorului executiv adjunct, Margareta Isăilă, pentru a fi solidară și de ajutor  colegilor care se confruntă cu pandemia în cadrul centrului.

Începând  cu data 8 mai 2020, doamna Laura Bocăneț, asistent medical principal cu studii superioare, în cadrul Centrului de Abilitare și Reabilitare Mitocu Dragomirnei, cu experiență de peste 20 în tratamentul persoanelor cu dizabilități,  va fi delegată prin dispoziția directorului, pentru a prelua tura de coordonator pentru 14 zile la CRRN Costîna, în locul domnului Florin Tărnăuceanu, șef serviciu în cadrul DGASPC Suceava, dorind să fie alături de colegii care se confruntă cu această situație dificilă.

S-a mai transmis că, pentru veni în sprijinul personalului care lucrează în ture de izolare la centru și izolare la domiciliu, de căte 14 zile, psihologii din cadrul serviciilor  Direcției, oferă suport emoțional și consiliere psihologică la cererea acestuia.  Consilierea beneficiarilor este asigurată de către psihologi din cadrul fiecărui centru.

 

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *