14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat: ”CUNOSCÂNDU-ȚI RISCUL, ȘTII RĂSPUNSUL”
În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internațional, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și a fost propusă în 1991 ca răspuns la creșterea alarmantă a frecvenței acestei boli, care afectează în prezent peste 260 de milioane de persoane în întreaga lume. Pentru anul 2023, activitățile de celebrare pe plan mondial se vor desfășura sub sloganul „CUNOSCÂNDU-ȚI RISCUL, ȘTII RĂSPUNSUL”, cu referire la riscul de apariția a diabetului zaharat tip 2 sau complicațiilor acestei boli.
„ La nivelul Centrului Antidiabetic Județean Suceava sunt in evidenta 37397 persoane cu diabet zaharat, din care 140 sunt copii. Doar in anul 2023 s-au înregistrat 3070 cazuri noi, din care 18 la vârsta pediatrică. La nivelul Spitalului Județean Suceava activitatea se desfășoară în cadrul Secției de diabet zaharat, singura de profil din județ, unde se efectuează internări continue și de zi. De asemenea există Cabinetul Ambulatoriu de diabet zaharat, care funcționează ca o structură centrală în cadrul Unității Județene de implementare a programului național de diabet zaharat (Centrul Antidiabetic Suceava).
Dobândirea unui stil de viață nesanatos și existența unor dezechilibre nutriționale pot conduce la apariția unor afecțiuni grave în rândul populației, printre care obezitatea și bolile metabolice cu anomalii intermediare ale glicemiei. În prezent, pe lângă cei 415 milioane de adulți estimați că ar avea diabet zaharat, există 318 milioane de adulți care suferă de anomalii ale reglării glicemice, stări patologice încadrate în stadiul de prediabet, care îi expune la un risc crescut de a dezvolta boala în viitor. Prediabetul este o afecțiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru un diagnostic de diabet zaharat. Conform celor mai recente recomandări, prediabetul este definit ca alterarea sau modificarea glicemiei à jeun (valoarea nivelului de glucoza din sange pe nemancate, la cel putin 8 ore de la ultima masa), cu niveluri ale glucozei plasmatice à jeun de 100 până la 125 mg/dl, toleranță scăzută la glucoză, cu niveluri de glucoză din plasmă între 140 și 199 mg/dl la 2 ore postprandial sau HbA1c de 5,8 până la 6,4 %.
Echipa medicală a Centrului Antidiabetic Suceava, oferă cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, teste gratuite pentru monitorizarea glicemiei, dozarea hemoglobinei glicozilate, determinarea parametrilor antropometrici (greutate, înalțime) și a compoziției corporale, materiale pentru piciorul diabetic, pacienților care se adresează Cabinetului Ambulatoriu din cadrul Spitalului Județean, indiferent de tipul de tratament urmat. În felul acesta se facilitează accesul la automonitorizare cât mai multor persoane – determinarea glicemiei este o componentă fundamentală a îngrijirii diabetului. Prevenirea complicațiilor este obiectivul sine qua non al specialității noastre. Optimizarea stilului de viață este elementul cheie în ameliorarea calității controlului glicemic, abordare care poate preveni în mod eficient progresia de la prediabet la diabet. În plus, optimizarea stilului de viață va îmbunătăți toți factorii de risc pentru diabet zaharat și sindrom metabolic, obezitate, hipertensiune arterială, dislipidemie. Anul acesta vor participa și studenții Facultății de Medicină și Științe biologice din cadrul Universității Suceava, în cadrul proiectului ”Promovarea stilului de viață sănătos la pacientul cu diabet zaharat”.
Centrul Antidiabetic Suceava este printre putinele centre din Romania nominalizate cu activități pentru pacienți cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului (sunt doar 3 centre in Romania, din care 2 la București), așa cum reiese din site-ul https://worlddiabetesday.org/
Uniți, comunitatea globală a diabetului are cifrele, influența și determinarea de a aduce schimbări semnificative, pe care le datorăm milioanelor de familii afectate de diabet și o datorăm moștenirii Paulescu. ” a transmis dr. Claudiu Cobuz, medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, lector universitar, doctor in stiinte medicale, Coordonator Centru Antidiabetic Suceava.
Echipa de medici a sectiei de Diabet este formata din: dr. Claudiu Cobuz – medic sef sectie, dr. Caziuc Ramona, dr. Corina Lazar, dr. Clus Simona si dr. Chitan Cristina.
Secția si ambulatoriul de specialitate diabet zaharat din cadrul Spitalului Județean Suceava beneficiază, prin sprijinul conducerii si a Consiliului Județean, de dotări de excepție: aparat pentru determinarea neuropatiei diabetice (Sudoscan), sisteme de monitorizare continua a glicemiei (CGMS), investigarea circulației periferice (indice glezna -braț), determinarea rapidă a hemoglobinei glicozilate (prin teste achiziționate de spital).
Doctorul Claudiu Cobuz a menționat că anul acesta, la marcarea Zilei Mondiale a Diabetului vor participa și studenții Facultății de Medicină și Științe Biologice de la Universitatea ”Ștefan cel Mare”, în cadrul proiectului ”Promovarea stilului de viață sănătos la pacienții cu diabet zaharat”.