15 ianuarie – ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Comunicat de presă IȘJ Suceava

Este extraordinar faptul că în România, pe 15 ianuarie, se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, nu doar pentru a promova arta, literatura, efortul academic și cultura în general, ci și pentru a aminti tuturor cât de importantă este contribuția poetului național Mihai Eminescu la dezvoltarea culturală a națiunii române. Se împlinesc peste zece ani de când a fost adoptat un proiect de lege care propunea data de 15 ianuarie nu doar ca pe o zi în care „celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”.

Cultura unui neam se construiește în fiecare zi, atunci când copiii noștri sunt învățați să iubească studiul, literatura și arta, când citesc o carte din curiozitate și din plăcere, când sunt educați să respecte valorile și să fie conștienți de importanța fiecărui individ în societate. Cultura națională nu ar trebui celebrată doar o data pe an, ci de fiecare dată când pășim într-o școală, când intrăm în bibliotecă sau vizităm un muzeu, când mergem la teatru sau într-o sală de concerte.

Când vorbim despre Cultura Națională a României, unul dintre cei mai importanți piloni ai acesteia este chiar poetul Mihai Eminescu și asta nu doar pentru că opera sa literară este de o valoare covârșitoare, ci și pentru că a luptat pentru afirmarea românilor, crezând cu toată ființa în destinul lor istoric. Ne amintim încă o dată de această figură emblematică a culturii românești, Mihai Eminescu, poetul care prin versul său a pus România pe harta literaturii europene, „omul deplin” al culturii noastre, cel care merită recitit de fiecare dintre noi și prețuit pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o.

Conducerea I.Ș.J. Suceava

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *