1,5 lei lumânarea mică, 1 leu litrul de lapte. Răspunsul Ierarhului, pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: credinciosul să cumpere mai puține lumânări

O problemă discutată în acest sfârșit de an în parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților este scumpirea cu 50% a lumânărilor, cele mai mici fiind vândute cu 1,5 lei, mai înainte costând 1 leu. Un enoriaș s-a adresat Arhiepiscopiei, cerând lămuriri, în condițiile în care, spune el, un litru de lapte este cumpărat cu 1 leu de către procesatori de la crescătorii de animale de la țară, care trudesc de dimineață până seara să țină vite.

Prezentăm mai jos mesajul transmis de acest enoriaș, precum și răspunsul dat de ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților prin intermediul paginii de internet a Arhiepiscopiei, la rubric ”Răspunsul Ierarhului”:

„Doamne, ajută! Am constatat cu profundă tristețe scumpirea lumânărilor mici de la 1 leu la 1.50 lei. De cele mari nu mai vorbesc cât au crescut. Oamenii în zonă muncesc toată vara să facă fân și îngrijesc animalele, iar pe un litru de lapte iau 1 leu. La București o lumânare mică costă 0.50 bani și nu s-au scumpit. Nu știm care este graba scumpirii lumânărilor și motivul, dar vă rugăm să coborâți prețul măcar la 1 leu, cum au fost înainte, altfel oamenii vor cumpăra mai puține sau vor aprinde lumânări din comerț mult mai ieftine. Vă rugăm să vă implicați personal și să ajutați persoanele vulnerabile să poată cumpăra lumânări la un preț accesibil.”

Răspuns

 

Doamne, ajută! Despre scumpirea lumânărilor vă putem informa că a fost aprobată de către Permanența Consiliului Eparhial, având ca argument principal scumpirea materiei prime cu 100% și a energiei electrice cu 200%. Cât privește prețul unei lumânări având această dimensiune și acest gramaj, făcând comparație cu alte eparhii din țară, vă aducem aminte că prețul de 1 leu pentru o lumânare, cum a fost până nu de mult, constituie o situație propusă și aprobată în anul 2015, când realitatea economică în societate era alta.

Puterea de cumpărare în societatea de astăzi a scăzut într-adevăr foarte mult, salariile și pensiile a crescut cu 10%, iar prețurile s-au dublat. Credincioșii Bisericii noastre, care până acum ceva vreme cumpărau trei lumânări, acum vor putea cumpăra doar două lumânări, păstrând astfel o bună rânduială în biserică.

Referitor la doleanța dumneavoastră, vă pot confirma că am făcut deja primele demersuri, urmând să amenajăm, în viitorul apropiat, un nou atelier și o nouă fabrică de producere a lumânărilor; astfel, vom putea oferi spre vânzare mai multe tipuri de lumânări și la prețuri accesibile. Momentan, fabricarea lumânărilor în eparhia noastră se face într-un atelier cu o mașină mai învechită ca tehnologie și printr-un efort deosebit al maicilor de la Mănăstirea Cămârzani, cărora le aducem mulțumiri. 

Sărbători binecuvântate!

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.