17 iunie, ziua primului zbor al cursei aeriene Suceava – Memmingen, considerată ”pagină de istorie” de președintele CJ Gheorghe Flutur. Avionul a aterizat cu 140 de pasageri și a decolat cu 164

Ziua de astăzi a fost în mod cert una de referință pentru Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava, fiindcă azi, 17 iunie 2019 a aterizat prima cursă de zbor direct din Memmingen – Germania. Potrivit orarului deja anunțat pentru sezonul de vară (17 iunie – 25 octombrie 2019), în zilele de luni, miercuri și vineri avioanele vor decola din Memmingen la ora 10.20 și vor ateriza la Suceava la 13.25. Vor decola de pe aeroportul sucevean la 13.55 și vor ateriza la Memmingen la 15.10.

Un asemenea eveniment a trebuit să fie marcat pe măsură. Cu prima cursă de Memmingen a ajuns la Suceava legendarul prieten al Bucovinei, fostul președinte al regiunii Schwaben din Germania, Jurgen Reichert.

A fost întâmpinat la aeroport de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Fluture, de președintele Consiliului Regional Cernăuți Ion Muntean și de guvernatorul Regiunii Cernăuți, Mihail Pauliuc. A  fost prezent desigur, în calitate de  gazdă directorul Aeroportului Ștefan cel Mare, Ioan Măriuța precum și vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc.

Cu câteva minute întârziere, provocate de codurile galbene ce bântuie în după-amiaza zilei de azi  în această parte a Europei, aeronava Wizz Air a aterizat perfect, din ea coborând aproximativ 140 de pasageri. Mulți dintre ei au strâns mâinile oficialilor suceveni și cernăuțeni care îl așteptau la scara avionului pe Jurgen Reichert.

Un tânăr a rostit când a dat mâna cu președintele CJ Gheorghe Flutur, o frază memorabilă: ”A durat două ore să ajung  la Suceava din sudul Germaniei  dar a durat opt ore să votez”.

După ce fostul președinte al Regiunii Schwaben a coborât din avion, a urmat tradiționala de acum sesiune de fotografii cu echipajul aeronavei și apoi a urmat conferința de presă. Între timp, potrivit datelor furnizare de directorul Aeroportului, Ioan Măriuța, s-au îmbarcat către Memmingen 164 de călători, avionul a decolat și la ora la care scriem aceste rânduri a aterizat deja pe aeroportul din Germania.

Prezentăm în cele de urmează  principalele declarații ale oficialilor participanți la conferința de presă de la Aeroport:

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur: ”Scriem o pagină de istorie la Suceava”

”Salut prezența la Suceava a vechiului prieten de la Augsburg, președintele Jurgen Reichert și delegația germană venită cu prima cursă Memmingen – Suceava, pusă la cale de noi în urmă cu mai mulți ani. Salut prezența delegației de la Cernăuți,  a președintelui  Ion  Muntean și a domnului guvernator Mihail Pauliuc. Scriem o pagină de istorie la Suceava. Și cei din nordul Bucovinei și cei din sudul Bucovinei am așteptat prima cursă aeriană care leagă Bucovina de sudul Germaniei, de vestul Europei, de Bavaria, de Regiunea Schwaben. Mulțumesc încă odată președintelui Jurgen Reichert pentru tot ce a făcut pentru ca să avem această cursă de avion,  îi mulțumesc încă odată pentru ce a făcut în cei 22 de ani de parteneriat cu județul Suceava, pentru noi rămâne președintele nostru de suflet în parteneriatul care a lăsat urme de suflet adânci în relațiile noastre.

Domnul Jurgen Reichert a rămas un om activ și a venit cu un program încărcat în județul Suceava pentru zilele următoare. Salut delegația venită cu domnia sa. Așteptăm la începutul lunii august delegația germană din Schwaben condusă de președintele ales al regiunii, când va avea loc turneul de fotbal ”Europa celor patru regiuni”, care se va desfășura la Suceava.  Atunci ne vom întâlni și cu partea germană, cu francezii și cu prietenii noștri de la Cernăuți”.

Ne-am propus împreună cu președintele Consiliului Regional Cernăuți  Ion Muntean și cu guvernatorul Regiunii Cernăuți Mihail Pauliuc să  organizăm în această toamnă la Suceava un târg economic. Vor fi invitați Camera de Comerț din Augsburg și investitori germani, care să vină cu această cursă de avion, să le prezentăm oportunități de afaceri din Bucovina.  Suntem în pregătire cu un parc industrial nou, denumit ”Bucovina”, care pune la dispoziție 15 hectare de teren, toate facilitățile și utilitățile. Avem hale construite și un centru expozițional și îmi doresc foarte mult să deschidem zona noastră pentru investitorii germani și pentru toți cei care doresc să investească în zonă. Ne gândim să organizăm și un tur pentru agențiile de turism cărora să le arătăm Bucovina, să fim mult mai activi în perioada următoare pentru că s-a creat mijlocul de transport. Aeroportul Suceava a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Avem 41 de curse pe săptămână. Dezvoltarea la sol este interesantă pentru că acum dublăm capacitatea terminalului. Vom avea un terminal nou într-un an de zile.  Trebuie să recunosc: miracolul vine din proiectele europene de modernizare a aeroportului și a pistei. Acesta este avantajul uriaș al țării noastre, că suntem țară membră a Uniunii Europene și trebuie să mulțumim Germaniei ca principal contributor la bugetul Uniunii Europene dar poate cel mai importat lucru îl constituie prietenia dintre Suceava, Cernăuți și Regiunea Scwaben”.

 Jurgen Reichert:  ”există un viitor comun atât pentru prietenii noștri din Suceava cât și pentru prietenii noștri din Bucovina de nord”

”Este o zi foarte fericită pentru mine pentru că am făcut această călătorie pe calea aerului de la Memmingen la Suceava. Din anul 1953 districtul Schwaben și-a asumat patronatul  pentru etnicii germani care proveneau din regiunea Bucovina. La momentul eliberării granițelor, atât pentru România cât și pentru Ucraina,  ni s-a permis să ne intensificăm relațiile și să acționăm mai bine.

În anul 1998 am întreprins un zbor cu avionul  de la Augsburg către Suceava dar lucrurile stăteau atunci cu totul altfel. În acești 20 de ani, relațiile noastre atât cu dumneavoastră cât și cu partea ucraineană s-au diversificat și au fost rezultate pozitive pentru fiecare dintre părți, în domenii cultural, universitar, de protecție a copilului, economic dar și medical, care au cunoscut evoluții remarcabile în ultimii ani.

Astăzi avem marele noroc că scurtăm distanțele dintre orașele noastre și scurtăm orele de așteptare pentru călătorii. Există astfel posibilitatea să se scurteze distanțele între noi, nu numai pe plan politic ci și interuman. Și mă gândesc în primul rând la relațiile de familie care există între persoane din Schwaben și cele din Bucovina de nord și de sud. Oamenii de afaceri de asemenea se pot implica pentru a identifica oportunități economice și pentru a stabili contacte. Se vor intensifica schimburile culturale și educaționale. În calitate de pasager al primei cursei dintre Memmingen și Suceava am văzut că aproape toate locurile au fost rezervate și spun din toată inima că această idee a fost extraordinară iar decizia pe care au luat-o factorii implicați a fost dintre cele mai bune. Mă refer la compania aeriană Wizz -Air, la conducerea Aeroportului Suceava, la toți cei care au fost implicați la punerea în practică a acestui nou proiect. Europa are un viitor împreună și această cale care ne facilitează schimburile culturale și economice este și una de a ne cunoaște mai bine. Sunt convins că există un viitor comun atât pentru prietenii noștri din Suceava cât și pentru prietenii noștri din Bucovina de nord.

Ion Muntean, președintele Consiliului Regional Cernăuți: ”următoarea cursă se va deschide la Cernăuți, cu ajutorul domnului Jurgen Reichert pentru că are un cuvânt foarte mare în Europa și în Germania”

”Cred că următoarea cursă se va deschide la Cernăuți, cu ajutorul domnului Jurgen Reichert de care știu că are un cuvânt foarte mare în Europa și în Germania. Ne bucurăm de faptul că cei din conducerea Consiliului Județean Suceava au grijă de toți oamenii de afaceri și de toți oamenii și a inițiat un asemenea proiect care însemnă un viitor pentru fiecare. Știu că, cu ajutorul domnului Jurgen Reichert s-au concretizat și alte proiecte, și în Cernăuți.  În afară de faptul că în fiecare an se organizează turneul ”Patru regiuni pentru Europa”, sunt și alte lucruri foarte bune care se fac pentru oamenii noștri și cred că în viitor vom putea continua și cu președintele nou. Domnul Flutur a spus că în toamnă va organiza un târg  la care vom lua și noi parte. În perioada apropiată ne vom întâlni la Cernăuți unde vom stabili toate detaliile. Și la Suceava și la Cernăuți, conducerile celor două structuri județene și regionale sunt de acord că împreună ne putem dezvolta în viitor, sprijinindu-ne unul pe altul”.

Mihail Pauliuc, guvernatorul Regiunii Cernăuți: ” 43 de milioane de ucraineni au fost în Uniunea Europeană de când au obținut posibilitatea de a călători fără vize

Mihail Pauliuc, guvernatorul Regiunii Cernăuți a  salutat pe cei care au participat la întâlnire  precum și pe cei care au  depus eforturi pentru punerea în practică a proiectului – noua cursă Suceava- Memmingen. El a considerat că aceasta constituie o oportunitate atât pentru România cât și pentru Ucraina. A punctat că 43 de milioane de ucraineni au vizitat Uniunea Europeană de când au obținut posibilitatea de a călători fără vize. El consideră că întâlnirea anunțată pentru luna august a acestui an între administrațiile sucevene și cernăuțene  va fi  un prilej de reînnoire a parteneriatului dintre Suceava și Cernăuți.

Directorul Aeroportului  Ștefan cel Mare  Suceava, Ioan Măriuța: mulțumiri celor care au contribuit la introducerea noii destinații internaționale

Ioan Măriuța, directorul Aeroportului ”Ștefan cel Mare Suceava”, a transmis mulțumiri cuvenite celor care au făcut posibilă introducerea noii curse directe Suceava – Memmingen: ”Mulțumesc din suflet celor doi președinți, domnului președinte Jurgen Reichert și domnului președinte Gheorghe Flutur, pentru eforturile susținute pe care le-au depus atât la Memmingen cât și la Suceava, pentru introducerea acestei destinații. Fără dânșii, Memmingen nu era pe destinația Aeroportului Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *