Mopan Suceava
ActualitateAdministratie

17 milioane de euro pentru sensuri unice și bandă pentru transportul public în Suceava. Investiția va fi finalizată în doi ani, anunță primarul Ion Lungu

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că peste doi ani municipiul Suceava va avea sensuri unice și bandă dedicată pentru transportul public. Valoare proiectului este de aproximativ 17 milioane de euro.

”Un proiect important care urmează a fi implementat in orașul nostru va fi discutat în Ședința ordinară a Consiliului Local din data de 31.08.2023, referitor la Sistemul de modelare urbană, legat de realizarea  sistemului de sensuri unice din municipiul Suceava.

Este un proiect care a fost discutat și în dezbateri public, dar nu a putut fi aplicat pentru că nu am avut sursa de finanțare,  deoarece vor trebui făcute modificări la structura stradală (inclusiv mutarea de stâlpi de iluminat),  care sunt destul de costisitoare, pentru care vrem să asigurăm finanțarea pe fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027, pe Programul Regional a ADR Nord Est.

Circulația se va desfășura pe trei benzi, cu o singură bandă pe sens opus pentru transportul în comun și autovehicule de intervenție, dinspre Spitalul Județean Suceava  până la sensul giratoriu cu strada Nicolae Bălcescu(zona McDonald’s).

De asemenea vor fi trei benzi și pe Bulevardul George Enescu și pe Calea Obcinilor, până la sensul giratoriu care va fi amenajat in zonă.” A explicat primarul Ion Lungu, care a arâtat că acum sunt un număr de 8 soluții propuse și recomandate;

-îmbunătățirea infrastructurii rutiere,

-încurajarea transportului în comun,

-crearea de benzi dedicate și prioritizarea transportului in comun,

-managementul de trafic,

-modernizarea și optimizare intersecțiilor,

-crearea de piste pentru biciclete si trotinete,

-treceri de pietoni in siguranță și confort,

-plantare de perdele verzi.

Obiectivul principal al proiectului este adaptarea mobilității urbane din municipiul Suceava, pentru a îndeplini cerințele europene de dezvoltare durabilă, eficiență în transport și diminuarea poluării.

Durata de implementare este de 22 de luni .

Valoarea  totală a obiectivului de investiții este de 84.697.533,97 lei,inclusiv TVA din care 71.264.508 ,77 lei sunt lucrările de construcții montaj.

Principalii indicatori tehnico-economici,aferenți investitiei ,minimali si de performantă sunt:

-Lungimea traseului 13,036 km,

-Viteza de proiectare 20-50 km,

-Reabilitare sistem rutier-223.899,00 mp,

-Pistă bicicliști 28,55 km,

-Plantare arbori -502 buc,

-Gazon 9.333 mp,

– 34 intersecții,

-Centru comandă și control.

”Sperăm ca după implementarea  acestui proiect, să avem un transport  civilizat și rapid în orașul nostru”, a transmis primarul Ion Lungu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *