Un părculeț și un loc de joacă neglijate din motive de reparație istorică, în spatele blocului ”Bebelușul” din Suceava

Un loc de joacă pentru copii, cu felurite mici construcții din metal și din lemn,  printre care, până acum  treizeci de ani, roiau copiii din noul bloc turn cu magazinul ”Bebelușul” la parter și din celelate clădiri înalte din preajmă, de la capătul de sus al noului bulevard George Enescu, este acum cvasi-abandonat.

Nu că nu ar fi bebeluși în blocurile din preajmă, nu că municipalitatea n-ar fi vrut să intervină pentru a moderniza și acest spațiu cu scrâncioburi, huțe, balansoare  și alte minunății, pentru deliciul copilașilor din blocurile dimprejur, și să-l doteze cu echipamente moderne,  alte impedimente au dus la lăsarea de izbeliște a acestui părculeț. Acesta este acum apreciat pe timp de noapte de o faună urbană diversă, de la homless-i la tineri înfierbântați, dar peste zi este pustiu.

Povestea acestui petic de teren este mai complicată, ne-a arătat Ioan Florișteanu, responsabil cu Fondul Funciar la Primăria municipiului Suceava, întâmplător locuitor chiar în această zonă a orașului. După primul Război Mondial,  ostașii suceveni  întorși acasă de pe front ori văduvele celor care au murit în luptele de atunci,  au primit  în proprietate câte 500 de metri pătrați de teren pe care să-și construiască case, parte din ei chiar pe dealul Zamca, unde acum sunt construite blocuri. Și după al doilea Război Mondial proprietățile urmașilor vechilor ostași din războiul care a dus în cele din urmă la făurirea României Mari, nu au fost atinse. Asta până pe la sfârșitul anilor 70, începutul anilor 80. Atunci s-a decis că pe versantul dealului Zamca  trebuie construite blocuri. Pentru ca acestea să se ridice, trebuiau eliminate casele oamenilor din zonă, cei ai căror înaintași fuseseră împroprietăriți pentru că luptaseră ori muriseră  în Primul Război Mondial.  

Nu au fost prea multe negocieri, terenurile acestora au fost naționalizate, casele lor au fost dărâmate, proprietarilor expropriați oferindu-li-se  la schimb apartamente în blocurile ce urmau să se construiască, cu chirie la stat.

După ce la începutul anilor 90 s-a adoptat Legea Fondului Funciar, cu modificări ulterioare, unul dintre foștii proprietari de casă din acea zonă, o femeie în vârstă, a deschis un proces pentru redobândirea proprietății expropriate abuziv cu peste 40 de ani în urmă. A câștigat procesul și Primăria a fost pusă în vedere că trebuie să restituie foștilor proprietari o suprafață de 500 de metri pătrați care se suprapune, în bună parte, peste părculețul cu loc de joacă și bătător de covoare din spatele blocului ”Bebelușul”. Acest lucru chiar s-a întâmplat, pe la începutul anilor 2000.

Imediat după aceea, proprietara a depus  la Primăria Suceava o solicitare pentru obținerea unui certificat de urbanism, intenționând să construiască pe terenul său un bloc cu mai multe etaje. S-au impus condițiile legale pentru realizarea unui astfel de proiect urbanistic. Nu s-a mai primit nici un răspuns clar din partea celor care aveau în vedere o dezvoltare imobiliară în micuțul perimetru, astfel încât totul a rămas în aer vreme, acum vedem, de aproape două decenii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *