2022, un an nou, sub semnul Omicronului

Luni 1.700, marți 3. 900 de cazuri noi de covid în țară. Miercuri, cine știe câte vor mai fi!

Medicii epidemiologi din centre universitare transmit mesaje pesimiste pentru viitorul imediat. Că revenirea copiilor la școală imediat după revelion, înseamnă cale liberă pentru dezvoltarea în voia cea bună a noii tulpini omicron. Că deciziile luate de Guvern pentru limitarea răspândirii celui de-al cincilea val covid sunt nepotrivite, ineficiente și lipsite de logică.

Epidemiologul șef al țării, ministrul Sănătății, doctorul Alexandru Rafila, încearcă să facă și el câte ceva. Zilele următoare probabil va lua niște decizii.

Sentimentul general al românului stresat, bulversat, împovărat și de alte griji decât covidul, cele care țin de traiul de zi cu zi, de planurile pentru viitor, de liniștea în casă, în țară și în lume, este că a ajuns la extenuare.

De aceea, pe unde apucă, pe stradă, la piață, pe la mall ori pe rețelele de socializare, își manifestă tot mai pregnant exasperarea. Presa este prima pusă la zid, ca principal vector de dezinformare, urmând politicienii, medicii, în general toți cei care și-au permis să apară în spațiul public și să îndemne la prudență, la păstrarea regulilor impuse de pandemie.

”Mai bine îmi tai gâtul decât să mă vaccinez!”, striga deunăzi un vânzător de lapte și smântână proaspătă de pe marginea trotuarului care duce spre Piața Mică, frumușel și preferat de cucoanele din cartier fiindcă vorbește cu accent de bucureștean.

Iar centrele de vaccinare, cât de cât animate înainte de Crăciun, sunt acum pustii. Sunt cozi mari însă pe la laboratoarele medicale, pentru teste covid, fiindcă diasporenii au venit, au sărbătorit cu familia, dar de-acum trebuie să se întoarcă la lucru prin țările lor de gazdă.

O mămică nevaccinată a venit cu pruncușorul de două luni acasă, să-l vadă bunicii pe cel mic. A adus cu ea și un puișor de omicron, primul la noi în județ.

Copiii de gimnaziu și de liceu au ieșit din mica lor vacanță de iarnă și au început școala. Vor fi reluate testările bisăptămânale pentru covid, care ar putea produce noi surprize. Săptămâna viitoare vor trebui să se întoarcă la școală și cei mai mici. Alte riscuri de extindere pentru noul val al pandemiei!

Unii părinți sunt exasperați, unii chiar speriați de-a binelea, de teama că ăla micul va avea un test pozitiv iar toate treburile familiei vor fi date peste cap, fiindcă vor intra cu toții în carantină și nu vor putea merge la muncă, să facă bani pentru casă și pentru facturile mărite.

Iar copiii au îndată doi ani de când fac școală după ureche, ba în clasă, ba online, mulți dascăli nici acum nu s-au familiarizat cu tastatura și cu funcțiile computerului, timpul trece și mulți dintre elevii mai măricei au tot mai pregnant sentimentul că trec prin școală ca gâsca prin apă, fără să se lipească mare lucru de ei.

Și câte altele, care duc la sentimentul general de exasperare.

Dar a venit și o veste bună de pe undeva: un epidemiolog din altă țară a prezis că anul 2022 va însemna sfârșitul pandemiei covid. Altul însă l-a contrazis.

Doamne ajută! Un an nou mai bun!  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.