25 de autobuze electrice au ajuns la Suceava. De săptămâna viitoare parcul auto verde al municipiului Suceava va intra pe traseu

Primarul municipiului Suceava , Ion Lungu, alături de președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, de deputatul  Ioan  Balan, vicepreședintele regional al Partidului Național Liberal, dar și de președintele ADR Nord Est Vasile Asandei, a inaugurat una dintre cele mai importante investiții făcute în municipiul reședință de județ: 25 de autobuze electrice noi, care au ajuns în parcul auto al SC TPL SA, societatea de transport public local din Suceava și care vor deveni funcționale din zilele următoare, imediat ce vor fi înmatriculate la Registrul Auto.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a arătat că:

”Este o zi istorică pentru orașul nostru,  pentru că începând de astăzi vom avea transport electric de călători în municipiul Suceava. Foarte curând, 100% transportul public din municipiul Suceava va fi electric.. Este un proiect unicat în țară. Mai sunt orașe în țară cu autobuze de electrice dar acolo se merge în continuare pe motorină. Noi avem un proiect integrat de transport public local. Pe lângă cele 68 de autobuze care vor fi în final în această autobază unde lucrările vor fi terminate în această toamnă,  vom moderniza toate cele 54 de stații de transport public în orașul nostru, cu automate pentru bilete, va fi afișaj electronic în toate mijloacele de transport și în stații privind circulația acestor autobuze, camere video și nu în ultimul rând, vor fi 41 de  stații de încărcare standard  și rapide”

În continuare, Ion Lungu a arătat că acest proiect a luat viață după 10 ani de muncă. ”Atunci, la Lisabona am fost singurul oraș din România care a trimis acte de finanțare pentru transportul  electric de călători. Municipiul Suceava a fructificat această oportunitate și în acest fel vom deveni primul oraș din țară cu transport public de călători integral electric. Pe fonduri elvețiene, Primăria este deja dotată cu automobile electrice iar astăzi ajung primele 5 trotinete electrice din cele 50 care trebuie să vină”.

Ion Lungu a arătat că au ajuns zilele acestea cele 25 de autobuze la Suceava, însemnând o investiție de peste 10 milioane de euro fără TVA, prețul pentru fiecare autobuz fiind de 1,91 milioane de lei fără TVA. Autobuzele vor avea o autonomie de 250 de kilometri, fără realimentare, vor funcționa 15 ani iar perioada de garanție este de 8 ani.  

”Culoarea verde este una frumoasă, plăcută. Orașul Suceava are o poluare foste redusă,  și din cauza închiderii societății de termoficare. În alte orașe sunt astfel de probleme de la centralele care funcționează în continuare pe cărbune. Noi avem o centrală pe biomasă cu poluare zero. 

Suceava devine un oraș verde iar aceste autobuze electrice noi,m întregesc strategia noastră pentru un  oraș verde”, a transmis primarul municipiului Suceava.

Ion Lungu a declarat că toate cele 25 de autobuze electrice noi sunt de astăzi introduse în procedură de înmatriculare, de luni sau marți cel târziu să poată fi  înmatriculate. Va urma o perioadă de probe, cu reprezentanții firmei constructoare din China, două săptămâni în care cei care vor circula cu aceste autobuze noi, nu vor plăti bilete pentru contravaloarea transportului public prestat.  

”Cetățenii vor avea posibilitatea să circule două săptămâni gratuit cu aceste autobuze electrice, respectând, desigur, normele de distanțare sociale, a numărului de persoane care pot să urce într-un autobuz  etc. Eu îi mulțumesc domnului Președinte Gheorghe Fluture care, la vremea când am demarat acest proiect era președinte al Agenției de Dezvoltare Nord – Est, domnului director general Vasile Asandei  al ADR Nord Est, și mulțumesc din suflet domniei sale că a venit , am început deja să îl stresăm cu proiecte europene viitoare pe bugetul 2021- 2027”, a declarat primarul Ion Lungu.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a apreciat că  ” Parcul auto al transportului în comun din municipiul Suceava devine cu adevărat demn de un oraș verde. Este un lucru excepțional și merită toată aprecierea primarul Ion Lungu care s-a străduit foarte mult. Suceava devine un oraș verde și asta ne obligă să facem mai departe pași mai departe: locuri de parcare unde oamenii să își lase mașinile, să încurajăm cât se poate celelalte forme de transport,  să ne gândim și la un parteneriat cu Zona metropolitană pentru perioada care urmează. Oameni din localitățile satelit din jurul Sucevei vin foarte des în oraș   iar transportul nepoluant al trebui să îl extindem în toată zona metropolitană”.

Felicitări au venit și din partea deputatului PNL de Suceava, Ioan Balan, vicepreședinte al Partidului Național Liberal pentru Regiunea Nord Est, care a apreciat efortul primarului Ion Lungu de a duce la bun sfârșit un proiect european de o asemenea anvergură.

A luat cuvântul și președintele ADRE – Nord Est Piatra Neamț, Vasile Asandei, care a arătat că sucevenii sunt ”aproape cei mai tari din punctul  acesta de vedere la nivel național și mă bucur să văd la nivel regional un oraș care are asemenea rezultat. Trebuie de acum să privim către viitor. Sunt finanțări mari pe zona aceasta, pentru reducerea poluării și ne bucurăm că aveți proiecte pentru viitor. Este șansa să investim banii europeni, nu să îi cheltuim.  Dacă dumneavoastră, ca primari, construiți asemenea proiecte, noi nu avem altceva de făcut decât să vă ajutăm!”

Evenimentul de astăzi, este, fără doar și poate, unul de maxim impact pentru municipiul Suceava, pentru sucevenii interesați de transportul public de călători din municipiul reședință de județ.

25 de autobuze noi, care vor intra de săptămâna viitoare pe traseele din Suceava vor revigora parcul auto al TPL, destul de obosit. Se va putea circula mai relaxat și, cel puțin două săptămâni, sucevenii vor putea proba noile autobuze electrice fără să scoată nici un ban din buzunar, fiindcă aceste mijloace de transport în comun vor fi în probe și în acest fel  își vor dovedi  rezistența în trafic.

La inaugurarea de astăzi a lotului de 25 de autobuze electrice noi pentru județul Suceava, au participat și trei reprezentanți ai firmei din China care au construit aceste automobile și care vor asigura asistență tehnică meseriașilor de la TPL, cel puțin o lună de acum încolo. Oameni educați, nu s-au băgat în față. I-am convins doar prin semne și rochingleză să facă o scurtă ședință foto  în fața unui autobuz fabricat la celălalt capăt al Euroasiei, de către firma care i-a trimis  să facă instructaj de folosință pentru noile autobuze preluate  de TPL.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *