Mopan Suceava
ActualitateCultural

25 mai, deschiderea oficială a Casei Aionițoaie din Putna. Eveniment PACT PENTRU PATRIMONIU, coordonat de Pascal Garnier

PACT PENTRU PATRIMONIU profesionistul și hăruitul grup de lucru implicat activ în păstrarea identității locale cu tot ce înseamnă – casele tradiționale de patrimoniu din Bucovina, arhitectura tradițională, tradițiile locale, meșteșuguri, gastronomie, întâmplări, oameni și locuri –, anunță un eveniment mult așteptat Deschiderea oficială, pe 25 mai, a Casei Aionițoaie de la Putna.

În luna aprilie întâlnirea PACT a avut ca temă organizarea Casei Aionițoaie din Putna ca spațiu expozițional ce va cuprinde panouri de interpretare a patrimoniului construit. Planșele vor explica în detaliu etapele constructive și fazele prin care a trecut Casa Aionițoaie, de la strămutare, uns cu lut, fețuire.

Proiectul este coordonat și implementat de Pascal Garnieri, francezul din Putna care a salvat de la dispariție Casa Aionițoaie, pe care a strămutat-o lângă cealaltă casă muzeu din Putna.

Alături de gospodăria veche a mătușii Veronica”, construită în a doua jumătate a secolului XIX, devenită Casa Muzeu Bukowina, Pascal a adăugat o a doua construcție, o altă casă veche de peste un veac – Casa Aionițoaie, reamplasată în livada familiei Bîcu.

Obiectivul de arhitectură populară tradițională specific zonei a fost strămutat și restaurat pentru a păstra și prezenta tehnicile de construcție tradițională din Bucovina.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *