Mopan Suceava
Actualitate

26 decembrie, la Putna: FESTIVAL DE DATINI ȘI OBICEIURI. Colinde, urători, malănci, întreg alai de măști de Anul Nou – spectacol în Piața comunei

”A doua zi de Crăciun, pe la prânz, vă invit prieteni la frumosul nostru Festival de datini și obiceiuri! Vă urez să aveți sărbători cu liniște și bucurii lângă cei dragi!” este mesajul primarului comunei Putna, Gheorghe Coroamă, pentru localnici și turiștii care își petrec sărbătorile acasă sau în pensiunile din Putna, dar și pentru toți cei care vor să simtă și să se bucure de tradiții și autenticitate.

An de an, între Crăciun și Anul Nou, în localitatea turistică Putna, localnicii și turiștii așteaptă cu bucurie și emoție unul dintre evenimentele de suflet, unul dintre evenimentele care adună familiile acasă și care te face, de oriunde ai veni, să te simți acasă: Festivalulul de datini și obiceiuri.

Ansambluri folclorice, grupuri de colindători, celebra Malancă a lui Ștefan cel Mare, dar și invitați surpriză, după acum anunță organizatorii – Primăria comunei Putna, vor transforma Piața din Putna, începând cu ora 13, în loc de poveste.

Scenete istorice în interpretarea faimoasei Malănci a lui Ștefan cel Mare vor reverbera între culmile dealurilor, iar costumele de excepție, caii de la munte, oștenii Măriei Sale, tunetul vocii voievodului în interpretarea talentaților artiști, vor face publicul să pășească în istorie.

Împletirea colindelor vestitoare ale nașterii Mântuitorului cu jocurile specifice Anului Nou, vor face Putna să răsune de colinde, tobe, trămbițe, strigături, urări, pocnete de bici, sunet de clopoței.

Nu vor lipsi căiuții, jocul ursului, al caprei, măști de babe și moșnegi, bunghieri, urători cu bice, clopote și buhai, cântece de fanfare.

Putna a fost, este şi rămâne un loc în care sărbătorile de iarnă, cu întreg ansamblul de ritualuri, practici populare, datini, tradiții şi obiceiuri, sunt parte din spiritualitatea localnicilor și a locului acesta binecuvântat.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *