28 noiembrie, de Ziua Bucovinei: inaugurarea Cazinoului Băilor și ședință solemnă a CJ Suceava. Programul evenimentelor și orarul de vizitare al Centrului Muzeal Cazinoul Băilor
Momentul anului 2023, pentru județul Suceava în primul rând, dar și pentru România, prezentat pe toate canalele media, preluat și răspreluat și distribuit și altora, cu bucurie și mândrie, cu zeci de imagini formidabile, îl reprezintă, desigur evenimentul dedicat inaugurării, redeschiderii și repunerii în circuitul cultural-turistic a Cazinoului din Vatra Dornei, devenit acum Centrul Muzeal CAZINOUL BĂILOR.
Începând cu 2019, cu eforturi susținute, monumentul istoric a fost restaurat integral datorită parteneriatului dintre Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava și Primăria Municipiului Vatra Dornei.
Ce s-a întâmplat și se întâmplă la Vatra Dornei este exceptional, clădirea care, până acum, stârnea regrete și tristețe în sufletele sucevenilor și indignarea în cele ale turiștilor, a schimbat fața orașului.
Iar evenimenele dedicate repunerii pe harta bijuteriilor arhitecturale din lume, nu putea fi mai bine ales decât de Ziua Bucovinei, la 105 ani de la Unirea cu Patria Mamă.
Vor fi multe voci care vor aprecia înfăptuirea, tota atât de multe vor cârcoti pe diferite subiecte, dar, în esență, avem încă „un diamant în coroana Bucovinei”.
Pe 28 noiembrie 2023, la Vatra Dornei, toți cei doritori sunt așteptați să viziteze Cazinoul Băilor, dar și să participle la evenimentele din cadrul programului festiv:
PROGRAM:
10:30 – 11:00
Primirea invitaților;
11:00 – 11:30
Slujba de sfințire a edificiului și conferirea de ordine și distincții;
12:00 – 13:30
Ședința Solemnă a Consiliului Județean Suceava, condusă de președintele Gheorghe Flutur
Vernisajul expozițiilor:
- „Bucovina 1774 – 1944, de la anexare la
- Al Doilea Război Mondial”
- „Din istoria orașului Vatra Dornei și a Cazinoului Băilor”
- „Ion MÂNDRESCU – Omul, spațiul, timpul”
13:30 – 15:00
Masa de prânz
17:00 – 18:30
Concert inaugural
19:00 – 21:00
Concert susținut de Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” al Centrului Cultural Bucovina
Alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul Județean Suceava și Primăria Municipiului Vatra Dornei, în organizarea și susținerea evenimentelor și-au pus umărul, cu profesionalism și dăruire, Muzeul Național al Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina.
Programul vizitării Cazinoului Băilor, așa cum a fost el transmis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, între orele:
10:00 – 14:00 și 15:00 – 23:59 – Sala Boltită de la demisolul Palatului:; ultima intrare la 23:30.
19:00 – 23:59 – Întreg centrul muzeal; ultima intrare la 23:30.
Observații importante pentru vizitatori, transmise de reprezentanții Arhiepiscopiei:
- Vă rugăm să respectați orarul de vizitare al Centrului Muzeal.
- Pe tot parcursul ceremoniei, vizitarea de către publicul larg se va face doar la demisolul clădirii, în Sala Boltită, unde sunt amenajate expoziții.
- Vizitatorii vor putea urmări ceremonia pe ecranul montat pe Strada Republicii.
- După ora 19:00, întregul ansamblu muzeal este deschis publicului larg.
- Accesul în interiorul clădirii se va face în grupuri compacte pentru a nu se crea aglomerație.
Istoricul Cazinoului Băilor din Vatra Dornei (text preluat din expoziția foto-documentară „Din istoria orașului Vatra Dornei și a Cazinoului Băilor”)
Una dintre cele mai importante construcții ridicate în Bucovina, în perioada în care s-a aflat sub ocupație austriacă, este Cazinoul din Vatra Dornei. Istoria renumitului Cazinou se leagă de anul 1870, când Fondul Bisericesc Român a cumpărat Băile Vatra Dornei, împreună cu dreptul de proprietate asupra apelor minerale. S-a construit atunci un imobil cu 20 de cabine, pe locul unde ulterior s-au ridicat Hotelul nr. 1 și Cazinoul Vatra Dornei. Ideea amenajării unui cazinou aparține doctorului Denarowschi și se găsește în raportul său înaintat la 7 iunie 1873 baronului Pino, guvernatorul Bucovinei.
Meritul de a fi obținut aprobarea pentru edificarea astfel de construcție a aparținut primarului Vasile Deac (1875-1902) care, în timpul audienței la împăratul Franz Joseph, l-a convins de necesitatea construirii unui cazinou pentru turiștii veniți la băi. Proiectul, care avea ca obiect clădirea, așa cum a fost ea construită, a fost avizat definitiv în anul 1895. Construcția acestui edificiu a fost deosebit de reușită, a rivalizat cu alte edificii de acest gen din țară și de peste hotare și a constituit emblema orașului. La inaugurarea oficială, care a avut loc la 10 iulie 1899, a paricipat inclusiv împăratul austro-ungar, Franz Joseph, dar și moștenitorul tronului, arhiducele Franz Ferdinand, cel care avea să fie asasinat la Sarajevo, în 1914.
Ridicat în stil eclectic, cu unele note ale Renaşterii germane, Cazinoul seamănă cu cel din Baden.
În interior se găseau săli cu diferite destinații, ca sala de muzică, de lectură, de dans, de biliard, o cafenea. Cupola din centrul sălii era prevăzută cu un sistem de candelabre din cristal, pereții erau dotați cu aplice ingenios ornamentate, placate cu foițe de aur.
La exterior, clădirea avea elemente decorative deosebit de valoroase reprezentate prin statuetele celor nouă muze, placate tot cu foițe de aur, amplasate în niște nișe discret ornamentate și ingenios dispuse pe fațada clădirii. Colțurile clădirii au fost marcate de turnulețe ce dădeau o nuanță deosebită întregii arhitecturi a cazinoului.
În timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea Cazinoului a fost folosită în scopuri militare. După anul 1945, Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a început lucrările de reparații ce se impuneau pentru ca imobilul să poată fi folosit în scopuri culturale. După 11 iunie 1948, clădirea a trecut în proprietatea statului, timp în care s-au făcut unele amenajări și schimbări în modul său de utilizare. După 1990, cazinoul a aparţinut societăţii Dorna Turism SA. Apoi, prin Hotărâre de Guvern, în 1995, a fost transferat în administrarea Consiliului Local Vatra Dornei, iar din 2003, odată cu revendicarea clădirii de către Arhipiscopia Sucevei și Rădăuților, s-au făcut eforturi deosebite pentru a readuce clădirea cazinoului cât mai aproape de forma ei anterioară.