30 de ani de USV, vineri, 6 martie, în Aula Magna a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava

O invitație venită din partea Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru a fi prezent la ședința festivă dedicată Zilei Universității, este onorantă, determinantă și ”de pus la icoană”.

Foarte mulți dintre cei care acum lucrează în sistemul complex, denumit simplu Mass media Suceava, au învățat carte și la USV. Unii dintre noi, am început să ne prindem cum vine treaba în  sistemul de învățământ superior înainte de 1989, terminând școala după revoluție. La seral.

Adicătelea: dimineața cineva te obliga să muncești de să-ți iasă ochii din cap, să transpiri și să fii penalizat lună de lună cu 5 procente din salariu pentru că nu purtai cască, fiindcă se temea că îi vei lua, peste câțiva ani, locul. După amiază, dascălii acestui ”institut de subingineri” te luau la harțag după ce cu mult efort, agățându-te de capătul din spate al troleibuzului care pornea dintr-o zonă industrială și te debarca la ”Policlinică”, reușeai să ajungi la cursuri și să te întrebe de cei n-ai învățat. Cursurile erau obligatorii.

Un maistru din zona industrială te lăsa de obosit, celălaltul, profesorul de facultate,  te lua de odihnit. Și seminariile și laboratoarele, toate obligatorii erau iar profesorii la plata cu ora, mulți ingineri și ei prin marile fabrici ale  vremurilor trecute, cu care trebuia să înveți mecanică, de exemplu, erau la fel de obosiți ca și studentul extenuat. 

Doar  Biblioteca ”institutului de subingineri”, (să recunoaștem, astfel se chema înainte de 1989: ” Institutul de Învățământ Superior Suceava”, eu fiind, între absolvenții cu ”notorietate”, printre puținii subingineri), te invita cu grația specifică a doamnei Iordache, șefa bibliotecii, să lecturezi Atlasul de reductoare. Dar și ”Arta conversației”, ”De veghe în lanul de secară”, ”Iosif și frații săi”, ”Muntele vrăjit”, ”Jocul cu mărgelele de sticlă”, ”Deasupra unui cuib de cuci” și câte alte astfel de cărți  care veneau atunci ca lectură suplimentară obligatorie din partea doamnei profesoare Iordache, stăpâna bibliotecii, pe lângă mult căutatul atlas de reductoare.  

 

30 de ani de USV. Îndată se vor sărbători 60 de ani de ani de activitate universitară la Suceava. O viață de om. Mă bucur că acum am fost invitat să particip la Ședința festivă dedicată Zilei Universității, care va avea loc în data de 6 martie 2020, ora 9:00, în Aula Magna din corpul A, unde suntem așteptați cu drag.

Însă, dacă îmi permiteți, nu văd care ar fi impedimentul pentru care într-o invitație destinată unor români, până la urmă, să nu fie folosite acele diacritice care ne diferențiază în grozavul spațiu al Gintei Latine!.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *