30 de zile de arest, în lipsă, cerute de procurori pentru activistul de mediu Tiberius Vatamaniuc

Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți a cerut instanței emiterea unui mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile pe numele lui Tiberius Vatamaniuc, activistul de mediu din Sucevița care a ales să nu se prezinte la audierea procurorilor la sfârșitul săptămânii trecute, pe 28 aprilie, anunțând că s-a dus să își trateze ruptura de piramidă nazală suferită în noaptea celei de-a doua zi de Paști la o clinică privată.

Tiberius Vatamaniuc a transmis atunci că se tratează la o clinică din Cluj. Ulterior s-a aflat că de fapt el a plecat din țară, nefiind nicio măsură de restricție a  circulației în spațiul european emisă pe numele său.

Solicitarea procurorilor va fi analizată de magistrații de la Judecătoria Rădăuți vineri, 6 mai a.c.. Dacă aceștia vor accepta propunerea, Tiberius Vatamaniuc va fi dat în urmărire internațională.  

Tiberius Vatamaniuc, bărbatul din Sucevița care anterior era cunoscut ca activist de mediu, devenit acum și mai interesant pentru opinia publică  după ce a fost implicat într-o suită de evenimente care a dus la decesul unui om într-un accident de circulație și la rănirea gravă a altuia, trebuia astăzi să se prezinte la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți pe 28 aprilie. Acolo el trebuia să explice de ce a plecat în urmărirea celor care l-au agresat în noaptea zilei de luni, 26 aprilie, cu mașina proprie, deși era în stare avansată de ebrietate, cu o alcoolemie de aproape 2 la mie.

Tiberius Vatamaniuc a preferat să plece de acasă, deși era așteptat pentru audieri de procurorii rădăuțeni. Un polițist a luat legătura cu el și a aflat că Vatamaniuc s-ar fi dus să se opereze la o clinică privată din  Ardeal, pentru refacerea piramidei nazale, ruptă în conflictul dinaintea accidentului, cel din curtea sa,  când a fost lovit de Dionisie Rotar, fără motiv.

Între timp, au apărut noi informații în spațiul public, care detaliază măcar o parte din cele întâmplate în dramatica noapte de luni spre marți,  când, după un accident tragic,  Adrian Ilie Mihalescu și-a pierdut  viața iar Dionisie Rotar se află în continuare în stare foarte gravă la Spitalul Județean Suceava.

Dacă în niște postări pe pagina proprie de socializare Tiberius Vatamaniuc a insistat pe nevinovăția sa, considerându-se victimă și declarându-se colaborator cu polițiștii care au investigat cazul, ancheta demarată îi contrazice afirmațiile.   În fapt,  o patrulă de poliție aflată în zonă, a fost martoră la deplasarea mașinilor conduse de Dionisie Rotar și Tiberius Vatamaniuc pe drumul dinspre Sucevița către Marginea. Polițiștii au încercat să le oprească, folosind semnalele luminoase și sonore, au plecat în urmărirea lor. Pentru că viteza cu care se deplasau era mult peste puterea mașinii polițiștilor (acul kilometrajului de la BMW-ul condus de Dionisie Rotar s-a blocat la 205 kilometri pe oră, după ce s-a prăbușit în albia pârâului Sucevița), echipajul s-a oprit atunci când a găsit pe marginea drumului mașina lui Tiberiu Vatamaniuc, izbită în poarta unei gospodării.

Dinăuntru a ieșit Vatamaniuc care, la vederea polițiștilor, a luat-o la fugă. A  fost prins după 50 de metri și identificat.  Pentru că mirosea a alcool, i s-a cerut să accepte testarea alcooltest. A refuzat dar a cerut să fie transportat la spital pentru recoltarea de probe biologice, polițiștii ducându-l la Spitalul din Rădăuți, unde i-au fost recoltate probele, care în cele din urmă au stabilit că bărbatul avea o concentrație alcoolică de 1,97 la mie în sânge.

Nu s-a luat nicio măsură împotriva sa, a fost lăsat să plece din spitalul de la Rădăuți, într-un fel sau altul Vatamaniuc a ajuns la Spitalul Suceava, pentru  îngrijirea nasului lovit în incidentul din curtea sa, a refuzat internarea, s-a întors acasă și a postat pe pagina sa de internet o suită de declarații prin care a dorit să se dezvinovățească și să garanteze dorința sa de a colabora cu organele de anchetă pentru a se face lumină în acest caz dramatic.  

După aceea, s-a făcut nevăzut.

Dosarul în care este cercetat vizează deocamdată conducerea sub influența alcoolului, în condițiile în care Tiberius Vatamaniuc este recidivist la infracțiuni rutiere.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.