Mopan Suceava
ActualitateSanatate

31 Mai – Ziua Mondială fără Tutun”. Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz: Ca deputat, medic pediatru și ”Ambasador 2035 Fără Tutun” voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului

An de an, pe data de 31 mai, se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Mondială fără Tutun, iniţiată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1987, în vederea combaterii fumatului şi prevenirii riscurilor cauzate de acest flagel.

Anul acesta tema acestui eveniment global se concentrează pe protejarea tinerilor împotriva manipulării industriei de tutun și prevenirea utilizării produselor cu tutun și a nicotinei de către tineri.

Epidemia tutunului reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice. Consumul de tutun ucide peste 8 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global, dintre care 1 milion mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Din 17 martie 2016, România a devenit a 94 ţară din lume în care nu se mai fumează în spaţiile publice închise, conform Legii nr.15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În țara noastră, mor anual peste 36.000 de persoane ca urmare a efectelor nocive ale fumatului. Cancerul pulmonar este principalul factor de risc pentru persoanele fumătoare, la care se alătură şi bolile cardiovasculare.

Speranţa de viaţă a unui fumător este redusă cu 10 ani comparativ cu cea a unei persoane nefumătoare. Conform statisticilor, 13% din totalul anilor potenţiali de viaţă sănătoasă sunt pierduţi prin diverse dizabilităţi sau decese premature cauzate de bolile induse de fumat.

În urma unui studiu realizat de Comisia Europeană, în România consumul de tutun se menţine relativ ridicat, cu o prevalenţă a fumatului de 28% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 15 ani, cu 2 procente peste media europeană de 26%, situându-se astfel pe locul 9 în Uniunea Europeană.

Accesibilitatea produselor din tutun nu doar crește numărul fumătorilor, ci le permite minorilor să își achiziționeze produse din tutun. În urma unui studiu, peste 70,7% dintre copii afirmă că și-au cumpărat țigările de la magazin, din sursă legală.

La nivelul țării noastre, 53.523 de copii cu vârsta între 13 – 15 ani sunt consumatori constanți de tutun, iar numărul țigărilor fumate de cei tineri are o medie de 83.027.280 pe an.

Deși procentul adolescenților care fumează în prezent țigări este în scădere, tot mai mulți tineri aleg să fumeze țigări electronice și produse din tutun încălzit. Astfel, numărl total al acestora care fumează țigări electronice este aproape egal cu cel al tinerilor care fumează țigări clasice.

Toate aceste date indică nevoia adoptării de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuşi, încearcă şi ulterior continuă consumul produselor din tutun.

Ca deputat, medic pediatru și ”Ambasador 2035 Fără Tutun” voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului, astfel încât în România gerenația de astăzi să devină Generaţia fără fumat.

Deputat, dr. Maricela Cobuz

Please follow and like us:

2 comentarii la „31 Mai – Ziua Mondială fără Tutun”. Deputatul PSD de Suceava, dr. Maricela Cobuz: Ca deputat, medic pediatru și ”Ambasador 2035 Fără Tutun” voi susţine întotdeauna legislaţia împotriva fumatului

  • Stefan Popescu

    Eu cred că mai ușor se apucă copilul de fumat cu bucata, la colț de bloc, cumpărând o țigară la un leu de la un chioșc. Un produs Iqos e câteva sute de lei, iar brandurile similare, dar mai ieftine, tot depășesc suma de 100 și ceva de lei. Și atât e doar dispozitivul. De unde să aibă copiii banii ăștia?

    Răspunde
  • Stefan Popescu

    În România încă există magazine de cartier unde se vând țigări la bucată, cred că e mai grav asta și aici ar trebui să vedem cum putem rezolva problema. Pentru câțiva lei făcuți pe nașpa, vânzătorii dau țigări și minorilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *