40 de metri cubi de bușteni, transportați cu acte false în județul Botoșani, furnizor fiind firma MARMIHÂJ FOREST din Volovăț iar beneficiar SCÂNDURICA SRL din județul vecin

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, au dat de urma unei  afaceri ilegale cu lemn pe traseul Sucevița, jud. Suceava – Cristinești, județul Botoșani.  

Polițiștii au constatat că în dimineața zilei de 20.10.2021, ora 04.12, SC. MARMIHÂJ FOREST VOLOVĂȚ SRL a emis avizul de însoțire, pentru cantitatea de circa 20 metri cubi, lemn rotund grupa de specii rășinoase, cu punct de încărcare din depozitul firmei, aflat în Sucevița, destinatar fiind SC SCÂNDURICA SRL, cu punct de descărcare comuna Cristinești, județul Botoșani.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului de materiale lemnoase și a avizului de însoțire emis, s-a procedat la vizualizarea camerelor de supraveghere video care surprind strada Poiana Mărului din comuna Sucevița.

Autoutilitara implicată în transportul ilegal a fost surprinsă pe camerele de supraveghere video în timp ce transporta lemn din fondul forestier și nu din depozitul SC Marmihaj Forest Sucevița, așa cum a fost înscris în avizul de însoțire.

Întrucât existau suspiciuni că s-au mai efectuat astfel de transporturi de materialele lemnoase în mod ilegal, s-a procedat la interogarea aplicației SUMAL 2.0 – CONTROL, constatând faptul că la data de 18.10.2021, orele 03.48.01, pentru același mijloc de transport, a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 21.041900, lemn rotund rășinoase, cu punct de încărcare din depozitul Marmihâj Forest din Sucevița, iar destinatar este  SC Scândurica SRL, cu punct de descărcare comuna Cristinești, județul Botoșani.

De asemenea, ca urmare a vizualizării camerelor de supraveghere video s-a constatat faptul că și la data de 18.10.2021, materialul lemnos încărcat în autoutilitara mai sus menționată provine din fondul forestier și nu din depozitul SC. Marmihâj Forest din  Sucevița, așa cum a fost menționat în avizul de însoțire.

S-a constatat că emitentul avizelor de însoţire pentru cele două transporturi de materiale lemnoase efectuate la datele de 18.10.2021 și 20.10.2021, cu mijlocul de transport marca Mercedes Benz Actros, respectiv SC MARMIHAJ FOREST VOLOVĂŢ SRL, administrată de către Hâj Mihăiță-Marius, a introdus în aplicaţia SUMAL 2.0 date informatice care nu corespund cu realitatea.

În urma documentării întregii activități infracționale, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Sucevița, s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunilor de „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport”, (două acte materiale) și „fals informatic”, (două acte materiale).

Astfel s-a confirmat efectuarea în continuare față de suspecții:

  1. Vereha Gheorghe, de 66 ani, din comuna Moldoviţa, care la data de 18.10.2021 în jurul orei 04.09, a transportat cu autoutilitara marca Mercedes Actros cantitatea de 21.041900, lemn rotund rășinoase, fără a avea proveniență legală, respectiv materialul lemnos a fost încărcat din alt loc, față de cel înscris în avizul de însoțire, iar în data de 20.10.2021 în jurul orelor 04.23, a transportat cu autoutilitara marca Mercedes Actros cantitatea de 19.443600, lemn rotund rășinoase, fără a avea proveniență legală, respectiv materialul lemnos a fost încărcat din alt loc, față de cel înscris în avizul de însoțire,
  2. Hâj Mihăiţă-Marius, de 33 ani, din comuna Volovăţ, care în datele de 18.10.2021 și 20.10.2021 ca și administrator al SC MARMIHAJ FOREST VOLOVĂŢ SRL, a introdus în aplicaţia SUMAL 2.0, date referitoare la avizele de însoțire pentru materiale lemnoase, consemnând în sistemul informatic date care nu corespund cu realitatea, respectiv a înscris ca punct de încărcare al materialelor lemnoase depozit SC MARMIHAJ FOREST SUCEVIȚA, însă materialul lemnos a fost încărcat din alt loc.

S-a constatat că pentru transportul materialelor lemnoase conform avizelor de însoțire s-a folosit ca mijloc de transport autoutilitara marca Mercedes-Benz Actros cu numărul de înmatriculare SV-25-YZK, ce aparține SC CAUNIMARC SRL, societate administrată de către Cenușă Liliana, soția pădurarului Caunei Mircea din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoutilitarei Mercedes-Benz Actros mijloc de transport ce a fost folosit la săvârșirea infracțiunilor.

În urma activității infracționale, s-a constatat că a fost transportată în mod ilegal cantitatea de 40,5 mc lemn rotund esența rășinoase, bunuri care urmează să fie confiscate.

Autoutilitara marca Mercedes-Benz Actros aparținând SC CAUNIMARC SRL, a fost indisponibilizată și reținută în vederea confiscării.

Valoarea mijlocului de transport sus menționat a fost estimată la suma de 20.000 euro.

Valoarea materialului lemnos ce va fi confiscat este de 11.740 lei.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *