4000 DE APARTAMENTE DIN MUNICIPIUL SUCEAVA AR PUTEA FI REABILITATE TERMIC CU DOAR 10% CONTRIBUȚIE DE LA PROPRIETARI
Primarul municipiului Suceava Ion Lungu, a declarat astăzi într-o conferință de presă că un număr de 4000 de apartamente din oraș dintr-un număr de 73 de blocuri ar putea fi reabilitate termic, cu bani guvernamentali. El a arătat că un proiect asemănător a fost dezvoltat în România, inclusiv în municipiul Suceava, cu fonduri europene. Întrucât cota de cofinanțare a asociațiilor de proprietari, respectiv a proprietarilor de apartamente era greu suportat, programul s-a dovedit a fi un fi un fiasco la nivel național. S-a luat decizia, la nivelul Guvernului, de a se modifica această oportunitate de finanțare pentru apartamentele rezidențiale iar finanțarea principală să fie asigurată din surse guvernamentale.
Astfel, de la bugetul de stat s-ar putea acoperi 60% din cheltuielile necesare reabilitării acestor clădiri rezidențiale iar primăriile și asociațiile de proprietari să coparticipe cu 40%. Mai mult, se oferă posibilitatea ca autoritățile publice locale să coparticipe cu maxim 30% din investiție iar asociațiile de proprietari cu maxim 10%, acest program și oportunitățile derivate, urmând să se încheie în anul 2020. Acestea sunt procentele pe care le ia în calcul și primarul Ion Lungu, care a declarat că va propune Consiliului local un proiect de hotărâre în acest sens. El a afirmat că ”trebuie să profităm de acest program de reabilitare a apartamentelor pentru că este ultima șansă pentru ca Primăria să aibă o bază legală pentru a sprijini proprietarii de apartamente din municipiul Suceava, fiindcă doar intervenindu-se acum se poate garanta consolidarea blocurilor pentru încă o generație”.
Lungu a arătat că vor fi purtate discuții cu asociațiile de proprietari și cu arhitecți, pentru ca proiectele să fie conforme din punct de vedere urbanistic. Primarul a mai arătat că, pentru cazuri speciale, în care proprietarii nu au posibilitatea de a achita nici măcar cei 10% din cheltuielile aferente reabilitării blocurilor în care locuiesc, de la caz la caz, în urma unei anchete obiective, se va putea susține chiar de municipalitate această contribuție. Ion Lungu a ținut în acest cadru să reamintească celor care locuiesc în blocurile din oraș că nu mai sunt locatari ci proprietari și ca orice proprietar, trebuie să aibă grijă ca locuința lor să fie bine întreținută, pentru a nu intra în paragină. El crede că, dacă lucrurile merg bine, în decurs de 2 luni dosarul privind solicitarea de finanțare guvernamentală să se realizeze și să fie depus la Guvern iar anul viitor să se demareze lucrările.
Cât privește cei 2 miliarde de euro pe care UE i-a pus la dispoziția României pentru proiecte asemănătoare dar care s-au dovedit nerealiste prin condițiile foarte stricte de acordare a finanțării, opinia primarului Ion Lungu este că aceste fonduri ar putea fi relocate către investiții în infrastructură. ”Sunt bune și investițiile în coeziune, dar pentru infrastructură – străzi, poduri, parcări și altele, ar fi poate mai oportune”, a opinat primarul municipiului Suceava.