Mopan Suceava
ActualitateEditoriale

52 cadre medicale, medici, asistenți, infirmieri, în frunte cu directorul medical dr. Mircea Macovei, confirmați cu coronavirus. Câteva considerații de moment

52  cadre medicale, medici, asistenți, infirmieri de la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, sunt infectate cu coronavirus. Chiar directorul medical, doctorul Mircea Macovei a fost depistat pozitiv și acum este izolat. Locul său a fost preluat de experimentatul doctor Doina Ganea. Managerul Spitalului Județean, economistul Vasile Rîmbu și-a făcut analizele și s-a constatat că nu a fost infectat cu virusul COVID – 19.

Multe infirmiere, asistente, poate că și unii dintre medici, ar dori să fugă acasă ori în munți din micul infern în care s-a transformat, doar în câteva zile, strălucitorul Spital Județean, mândria Sucevei și a Consiliului Județean, dat exemplu peste tot, vizitat de oameni cu prestigiu, inclusiv de președintele Klaus Iohannis, la inaugurarea noului Ambulatoriu în toamna anului trecut.

Nu este nici un secret că numărul mare de cazuri de infectare cu COVID-19 în Spitalul Județean de Urgență a produs panică. Sunt angajați dispuși să fugă efectiv, să își dea demisia, să intre în concediu de odihnă ori în concediu medical dar se tem că, dacă vor ajunge acasă iar virusul s-a prins de ei, acesta, neîndurător se va muta repede pe cei mai fragili dintre apropiați: bunici, mame, copii. Și atunci unde să se ducă?

În această după amiază am recepționat pentru prima dată groaza în stare pură, la noi, în tihnitul târg al Sucevei, în care, de obicei, supărările erau  pe gropile din asfalt, pe măturătorii indolenți, pe grămezile de gunoi de lângă buncăre, pe ciorile care croncănesc prea devreme.

Se pare că s-au împuținat locurile  de cazare pentru personalul medical de la Spitalul Județean, în locațiile puse la dispoziție de proprietari de hoteluri,  chiar și de Primărie, cei care și-au manifestat disponibilitatea de a pune la dispoziție clădiri întregi pentru a caza medici, polițiști, jandarmi, cadre medicale medii, care au intrat în contact cu bolnavii infectați de coronavirus.

Se pare de asemenea că personalul medical mediu, ca întotdeauna, va fi  primul trimis acasă, cu tot cu buletinul de analiză și cu toate recomandările că ”va fi bine”, dacă nu vor mai fi locuri în spațiile de autoizolare pregătite, cele oferite ori cele pe care Spitalul le deține  și care ar putea să dea pe dinafară în aceste zile. 

Cunoaștem deja decizia luată la nivel central de evacuare a pacienților din spitale care nu necesită intervenții medicale de urgență.

Vom vedea cum evoluează situația în continuare dar, spun eu, nu îi blamați pe medici, asistenți și infirmieri! Nu aveau de unde să știe cu ce se confruntă! Protocoalele  pentru limitarea coronavirus s-au făcut în toată lumea pe colțul mesei!

Mai contează altceva? Când lupta se va termina, ne vom linge rănile, ne vom număra câți am mai rămas și vom merge mai departe! Doamne ajută!

Please follow and like us:

2 comentarii la „52 cadre medicale, medici, asistenți, infirmieri, în frunte cu directorul medical dr. Mircea Macovei, confirmați cu coronavirus. Câteva considerații de moment

 • Pe colțul mesei s-a conceput în anumite birouri spitalul ca spital, cel care te vindecă și nu te omoară când îl cauți, s-a făcut înzestrarea lui medicală de primă instanță, aparent măruntă, dar care apără pe toată lumea, în prtmul rând personalul, de toată lumea care vine acolo. Adică n-au decis specialiștii și nici n-au făcut specialiștii statului controlul. Asta e. România are un stat care nu exercită ”control de stat” pentru că niște baroni centrali nu vor, n-au interes să-i deranjeze, să-i supere pe niște baroni locali!
  Povestea nu este cu linsul rănilor, ci cu trasul la răspundere.

  Răspunde
 • Nu trimiti in prima linie soldati cu mainile goale , vor deveni carne de tun ! S-a stiut problemele din China , Italia, nu s -a actionat strategic. S-a asteptat sa vina valul…ca mai apoi sa se actioneze, functie de consecinte..In loc sa previi , vrei sa repari ? Sa carpesti ? VIATA nu are un pret ! Trebuia de mult constituita celula de criza si sa fie luate masuri logice , logistice, si de bun simt :
  1 . Achizitionarea din timp a echipamentelor speciale de protectie, masti, manusi, dezinfectante. ( cantitatea ar fi fost mai mare , iar costurile mai mici )
  2.TESTE , multe teste , milioane nu mii ! Pentru personal, pacienti si populatie.
  3. Separarea si trierea de catre o echipa de epidimiologi inca de la inceput a eventualilor subecti infectati , de ceilalti bolnavi intr-un spatiu special amenajat inainte de a se stabili catre ce sectie trebuie orientat. Se intelege ca toti trebuiau testati si echipati ca atare , ne-tinuti in spatii comune.
  4. Pregatirea locatiilor si dotarea cu aparatura necesara pentru cazurile cu coronavirus in diverse grade , pe categorii.
  5. Toti cei implicati : personal auxiliar, echipati, testati .
  6. In astfel de cazuri nu ne bazam pe declaratii ci pe verificari . Ca specialisti am fost instruiti , am invatat ce implica si ce efecte are o pandemie. Ca sefi , nu avem voie sa ordonam subalternilor sa se expuna unor riscuri ce ii poate costa sanatatea sau viata , fara a fi protejati.
  7. Politie , jandarmerie, institutii abilitate, echipate protejate,testate, verificarea restrictiilor de parasire a domiciliului , etc.
  8. Legea este pentru toti, nimeni nu este mai presus de lege , in concluzie nerespectarea ,necunoasterea, ignorarea , nu te absolva de consecintele ei.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *