59 mistreți vânați peste plan de frica pestei porcine, trei urși vânați cu derogare pentru că au sfârtecat vitele gospodarilor, pe fondurile de vânătoare a Direcției Silvice Suceava

Cea mai mare parte a fondurilor de vânătoare din județul nostru este gestionată de Direcția Silvică Suceava, prin Biroul de Vânătoare și Salmonicultură. Șeful Biroului, inginerul silvic Mihai Melinte a făcut o prezentare a rezultatelor aferente anului trecut și prin prisma presiunii rezultate din pericolul intrării în județul nostru a pestei porcine africane.

Precum se știe, cazuri de pestă porcină au fost semnalate în județul vecin Maramureș iar la nivel guvernamental s-a emis un ordin prin care s-a suplimentat cota de vânătoare la mistreți, considerați vectori principali ai extinderii acestei epidemii.

Mihai Melinte a arătat că pentru prevenirea și eradicarea pestei porcine africane, prin ordinul ministrului Apelor și Pădurilor cu nr. 827 din 31 august 2018, s-a alocat recoltarea unei cote suplimentare de intervenție pentru mistreț,  Direcției Sivice Suceava revenind pentru fondurile gestionate, vânarea suplimentară a 59 de animale din această specie.  Această cotă suplimentară s-a adăugat cotei inițiale de 208 exemplare prefigurată la începutul anului trecut.

”Cele 59 de exemplare s-au recoltat până la 30 noiembrie 2018 la ocoalele silvice Broșteni, Crucea, Iacobeni, Cârlibaba, Breaza, Pojorâta și Marginea. Din cota inițială aferentă anilor 2018 – 2019 de 208 de mistreți s-a recoltat un număr de 144”, a transmis șeful Biroului de Vânătoare al DS Suceava.

Mihai Melinte a mai arătat că în  anul 2017, când a fost o cotă alocată de 172 exemplare la mistreț s-au recoltat până la sfârșitul anului 86 (50%).  În anul 2018 au fost vânați 144 din cota inițial alocată (70%), la care se adaugă cele 59 de exemplare suplimentate  prin măsurile de prevenire și eradicare a pestei porcine.

S-au recoltat probe de la toate animalele vânate iar în urma analizelor de laborator s-a constatat că niciunul dintre acestea nu erau bolnave. Ca atare, carnea rezultată a fost valorificată prin Atelierul de producție Sadova al DS Suceava.

Pentru trei urși care au făcut ravagii printre vitele oamenilor de la Broșteni și Pojorâta, s-a dat derogare la  vânat de la Ministerul Mediului. Pentru alte 20 de situații, s-a refuzat cererea, semnătura de răspuns fiind a secretarului de stat Eugen Constantin Uricec

Șeful Biroului Vânătoare și Salmonicultură din cadrul Direcției Silvice a reamintit, pe de altă pare, că din anul 2017 nu s-au mai alocat cote de recoltare la carnivore mari (urs, lup, râs, pisică sălbatică). Au fost însă anul trecut multe cazuri de mortalități create în special de urși la animale domestice, vite în principal. ”În cursul anului 2018 am intervenit cu adrese la Ministerul Mediului pentru un număr de 23 de situații, petrecute pe raza ocoalelor silvice Broșteni, Pojorâta, Crucea, Iacobeni și Breaza. Din acestea, s-a aprobat vânarea a 3 urși, unul la Pojorâta și doi la Broșteni. Pentru celelalte 20 de situații, Ministerul Mediului, prin secretarul de stat Eugen Constantin Uricec (sucevean de loc, n.r.), a transmis că nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei derogări pentru aprobarea recoltării unui exemplar de urs”, a arătat Mihai Melinte.

Cei trei urși  care au produs pagube în gospodăriile oamenilor au fost împușcați de vânători din personalul silvic.  Pentru curiozitatea vizitatorilor sediului Direcției Silvice Suceava, unul dintre urșii de la Broșteni  vânat anul trecut a fost naturalizat (împăiat nr.) și amplasat la intrarea în holul mare al clădirii, pe partea dreaptă.

Inginerul silvic Mihai Melinte a oferit detalii și despre cantitatea de carne de vânat valorificată anul trecut de pe fondurile de vânătoare administrate de DS Suceava. Este voba despre 24,5 tone de carne în carcasă (mistreț, cerb, căprior, urs), planul preconizat la început de an fiind de 19 tone. Separat de mistreții și urșii despre care am vorbit mai înainte, s-au vânat în 2018 un număr de 77 de cerbi, masculi și femele, 132 de căpriori, masculi și femele.

În plus, Direcția Silvică Suceava,  prin Biroul de Vânătoare și Salmonicultură a valorificat anul trecut, de la cele două păstrăvării de la Valea Brodinei și Valea Putnei,  o cantitate de 16  tone de păstrăv către populație, pensiuni, restaurante, magazine, alți beneficiari.

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *