6 beneficii imediate ale scanării 3D – metoda viitorului pentru arhitecți, constructori și ingineri

În ziua de astăzi, proiectele topografice profesioniste includ și o scanare 3D, realizată cu un laser specializat.  Dispozitivele folosesc lumină laser și un radar special pentru a măsura și înregistra locații și distanțe foarte precise. Prin intermediul acestei tehnologii, se pot efectua măsurători, dar se pot obține și imagini digitale, rapid și simplu, chiar și de la distanțe foarte mari. Acestea pot fi incluse în proiectele de arhitectură și construcții. Această metodă aduce numeroase avantaje, în special în cazul managerilor de proiect și inginerilor care monitorizează și analizează datele din teren.

În mod cert, scanarea 3D are avantaje clare în privința economisirii timpului și a banilor, fiind un mod revoluționar de a evalua stadiul construcției și pentru a gestiona proiectele mari. Datele obținute sunt exportate în diverse programe, cum ar fi BIM, CAD, unde sunt dezvoltate desene sau modele 3D.

Iată principalele 6 beneficii pe care le aduce scanarea 3D!

1.      Îmbunătățește acuratețea și calitatea

Scanarea laser ajută la obținerea informațiilor în timpul planificării proiectului, pentru că oferă posibilitatea realizării unor modele exacte, ceea ce înseamnă că se elimină necesitatea de a reface planurile, cum se întâmplă de regulă în acest domeniu. Din acest motiv, și eventualele erori sunt prevenite, ajutând la economisirea banilor și a timpului.

2.      Oferă informații în timp real

Dispozitivele se folosesc oricând este nevoie de ele și oferă avantajul că informațiile sunt redate în timp real, îmbunătățindu-se productivitatea și eliminându-se pericolul de a se reface anumite activități.

3.      Reducerea erorilor

Acest tip de control cu scanare laser reprezintă un ajutor de bază în special în identificarea timpurie a problemelor, astfel că vor fi reduse întârzierile din aval care duc de regulă la o productivitate scăzută, comunicare ineficientă și resurse suplimentare de materiale. Spre exemplu instrumentul poate detecta poziționarea inadecvată a conductelor sau echipamentele care nu au mărimea indicată.

4.      Oferă valoare tehnologiilor existente

O astfel de investiție poate părea destul de îndrăzneață, dar având în vedere avantajele pe care le oferă factorii de decizie ar trebui să fie ușor convinși să o implementeze. Ea poate stimula personalul, care va beneficia de soluțiile puse la dispoziție și va deveni un bun ajutor în integrarea tehnologiilor existente, pe care le va face mai utile.

5.      Coordonarea eficientă a construcției

După cum s-a specificat anterior în acest articol, scanarea laser este aplicată în special în coordonarea construcțiilor, pentru a verifica și a implementa cât mai corect sistemele de canalizare, electrice etc. Acuratețea laserului anulează citirile false cauzate de erori umane, oferind acea precizie de care au nevoie toate proiectele.

6.      Ajută la respectarea măsurilor de siguranța muncii

Spre deosebire de obținerea manuală a datelor, în care se pot omite anumite elemente, scanarea laser este mai exactă și mai sigură. Specialiștii din sectorul construcțiilor o adoptă cu rapiditate în special pentru a asigura conformitatea cu măsurile de sănătate și siguranța muncii. Practic, expunerea echipei de lucru la un mediu dăunător este eliminată.

Chiar dacă în România utilizarea scanării 3D este destul de slab implementată, în străinătate se bucură de un mare succes. Conform unor studii, cererea pentru scanarea laser a crescut în 3 ani, din 2016 pana în 2019, cu 57% la nivel mondial.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.