6 decembrie, precampanie, bannere, baba cu smartul, Moș Nicolae, considerații preelectorale

Am intrat în precampanie electorală. Sunt bannere așezate la înălțime sigură de-a curmezișul tuturor drumurilor importante din județul Suceava. Sunt închiriate și panourile de afișaj comercial  de pe părțile laterale ale drumurilor naționale și în bună parte, de pe cele ale drumurilor județene.

Un spectacol electoral relativ  este oferit prin această suită de poze și mesaje de pe bannerele și afișele lipite la sfârșitul săptămânii trecute pentru automobiliști ori pentru pasagerii automobilelor din trafic.

În sate și orașe, aceste mijloace de campanie folosite altcândva de către partide și candidați cu mult mai multă insistență, acum sunt privite de către unii localnici cu regret pentru vremurile trecute, când se angajau înțelegeri private pentru afișe lipite pe șopronul de la stradă, pentru bannere de la intrarea pe  uliță care ulterior să fie folosite ca mijloc de izolare în padoc,  și câte altele.

Când candidații vizitau ogrăzile oamenilor, dădeau  mâna cu bărbații și se pupau cu toate bunicile, mămicile și copiii, în semn de solidaritate pentru cauza politică împărtășită reciproc.

Când făceau poze împreună, candidatul și familia vizitată,  acestea nu erau puse pe facebook, fiindcă nici politicienii  și nici electoratul nu erau pe atunci conectați la rețeaua universală de socializare. Pozele erau ținute prin casetele cu fotografii de familie ori prin albume, pentru ca atunci când va fi fost să vină în vizită neamurile din celelalte sate, să le fie arătate cu mândrie: Eu cu deputatul, eu cu senatorul, eu cu președintele…

S-au dus acele vremuri de aur ale politicii românești  post – revoluționare. S-au dus ca și când n-ar fi fost pungile cu făină și cu zahăr, macaroanele la țiplă, pet-urile cu ulei rafinat, gălețile, tricourile inscripționate, fularele, căciulile, bax-urile cu bere ori cu adio mamă, toate s-au dus, ca și când nici n-ar fi fost vreodată.

Avem acum precampanie la alegerile generale din ziua de duminică,  6 decembrie, de Sfântul Nicolae, doar cu mesajele permise de lege și cu minimele întâlniri electorale acceptate în regulamentele de ținere sub control a pandemiei coronavirus.  

Analiștii urbani racordați la rețelele universale de transmitere a informațiilor,  ar putea spune că electoratul rural este defavorizat   pentru că nu are acces la oferta  pe care candidații formațiunilor politice doresc să o transmită, pentru a le fi câștigată încrederea.

În mod paradoxal, am remarcat că în cele mai multe comunități rurale din județul Suceava electoratul de toate vârstele, are conexiunea asigurată prin satelit cu mai toți candidații. Legenda ”Baba și mitraliera” este atât de mult îngropată de sintagma ”Baba cu smartul”, de nici analiștii calificați ca fiind cei mai tari părelologi cu putință și în viață,  acum la modă, nu vor putea anticipa rezultatul votului din 6 decembrie 2020 pentru Parlamentul României.

Singur Moș Nicolae, ce care vine în fiece an la această dată din calendar, fie că sunt alegeri, fie că nu,  cu daruri pentru cei cuminți și cu vărguțe pentru cei obraznici, le va ști  pe toate și  va acționa, vorba juriștilor, în consecință.

Doamne ajută!  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *