7 elevi suceveni premiați cu medalii de argint, medalii de bronz și mențiuni la Olimpiada Națională de Informatică 2019
Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu a fost, precum se știe deja, în vizită ”de lucru” la Suceava pe parcursul zilei de vineri, 3 mai, fiind prezentă la Universitatea Ștefan cel Mare (USV) atât la desfășurarea probei de baraj pentru constituirea lotului național de seniori (liceu) pentru competițiile internaționale, din cadrul Olimpiadei Naționale de Informatică cât și la festivitatea de premiere a elevilor olimpici participanți la faza națională a acestei olimpiade, găzduite în acest an de USV
Cu prilejul participării la festivitatea de premiere a câștigătorilor
Olimpiadei Naționale de Informatică 2019, secțiunea liceu, care s-a desfășurat
în perioada 30 aprilie – 4 mai, și ai cărei organizatori au fost Inspectoratul
Școlar Județean Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV),
ministrul a declarat:
„După evenimentul din seara aceasta am o
stare a bucuriei. Suntem chiar sub semnul lui Gaudeamus. Asta înseamnă să ne
bucurăm de realizările acestor copii minunaţi. Fără îndoială că mi-aş dori ca
ei să rămână în ţară, dacă s-ar putea, pentru că într-adevăr performanţele pe
care ei le-au atins şi le-au dovedit cu acest prilej ne arată că ne dorim să nu
mai plece, să-i sprijinim aici, să-şi dezvolte o carieră cu performanţele de
care sunt în stare într-o universitate.”
„Le mulţumesc în faţa dumneavoastră şi
profesorilor care s-au ocupat de ei, pentru că o asemenea performanţă nu se
naşte din spuma mării, se naşte cu eforturi susţinute şi cu munca extrem de
migăloasă şi de perseverentă a dascălilor lor. Le mulţumesc şi părinţilor,
pentru că fără susţinerea părinţilor n-ar fi putut atinge această performanţă.
Şi dacă noi vorbim despre şcoli cu performanţe şi şcoli cu performanţe mai
slabe, să ştiţi că cei care fac diferenţa sunt tocmai părinţii, părinţii
care-şi susţin copiii şi care, iată, ajung să obţină rezultate absolut
excepţionale.”
„Astăzi premiile care se acordă olimpicilor, mai ales olimpicilor internaţionali şi care nu sunt foarte mici – cei care iau medalii de aur primesc 12.000 de lei, 12.000 de lei primesc şi profesorii şi şcoala din care provin -, rezultă dintr-o hotărâre de guvern care a fost promovată într-unul din mandatele mele. (…) Va trebui să adăugăm acestor premii o susţinere şi mai importantă. De ce nu nişte premii mai mari? Mai mari decât prevede hotărârea aceea de atunci, să le upgradăm cu inflaţia, pe de o parte. Pe de altă parte, tot potrivit unei legi, bursa pentru meritul olimpic care se acordă, dacă ei rămân în ţară, şi care se adaugă celorlalte burse pe care ei le pot obţine, pe toată perioada studiilor dacă se menţine performanţa. (…) Cred că trebuie să găsim o formulă ca universităţile să facă pentru ei, după finalizarea studiilor, o ofertă de a fi în rândul cadrelor didactice.”
În cadrul vizitei de lucru a fost prezentată și dezbătută viziunea „Educația ne unește”, discuțiile fiind purtate cu directorii unităților de învățământ preuniversitar din județul Suceava, cu reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor, reprezentanții asociațiilor părinților, conducerea și inspectorii școlari din cadrul I.S.J. Suceava.
De remarcat faptul că din cei 355 de participanți, au fost 178 de elevi medaliați cu aur, argint și bronz. Premiile I, II și III precum și mențiunile au fost suținute cu recompense financiare din partea Ministerului Educației Naționale dar și din partea mai multor sponsori.
Între cei 178 de laureați din acest an ai Olimpiadei Naționale de Informatică, 7 elevi sunt din județul nostru. Aceștia au obținut o mențiune, patru medalii de bronz și trei medalii de argint.
Este vorba despre Andreea Țebrean, clasa a IX-a, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, medalie de argint și un premiu special pentru obținerea celui mai mare punctaj din lotul Sucevei; Bogdan Rusu, clasa a IX-a, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, medalie de bronz; Alexandru Borgovan, clasa a IX-a, de la Liceul Teoretic Ion Luca Vatra Dornei, medalie de bronz; Andrei Cibotariu, clasa a X-a, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, medalie de argint și mențiune acordată de Ministerul Educației Naționale; Daniel Todașcă, clasa a XI-a, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, medalie de argint; Eduard Timotei Pauliuc, clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic Filadelfia, medalie de bronz; Ioan Alexandru Țifui, clasa a XII, de la Colegiul Național Ștefan cel Mare, medalie de bronz.