Mopan Suceava
Actualitate

Comunitatea polonezilor și credincioșii catolici au participat sâmbătă, 30 aprilie, la Sfințirea bucatelor în Sâmbăta Mare, un vechi obicei păstrat din strămoși și dus mai departe de credincioșii de etnie polonă din România.

În Ajun de Paște, alimentele trebuie binecuvântate de Dumnezeu cel care le-a dăruit. Odată așezate în coș, bucatele sunt acoperite cu cel mai frumos ștergar – simbol al prețuirii sărbătorii pascale, se aduc la biserică pentru a fi sfințite de preotul comunității.

Din coș nu trebuie să lipsească: ouăle roșii, mielul din unt, hreanul cu sfecla roșie, pasca poloneză, sarea și oul fiert – care mai târziu după slujba de înviere va fi împărțit în familie. Se spune că atunci când te rătăcești este bine să îți amintești cu cine ai mâncat oul sfințit în noaptea de Paști și atunci cu siguranță Cel de Sus te va ghida și vei găsi drumul de întoarcere.

Odată ajuns acasă – după ceremonia de sfințire a coșului – cel care a fost la sfințit coșul, va înconjura de trei ori casa pentru a aduce prosperitate și binecuvântare familiei sale.

Mai multe informații și imagini pe: https://www.facebook.com/www.dompolski.ro

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *