Mopan Suceava
ActualitateAdministratie

750 de oameni cu o singură adresă în municipiul Suceava: o cameră dintr-un cămin de nefamiliști. Păreri și cifre, după terminarea recensământului

Am mai înfrânt un obstacol în calea progresului: Recensământul Populației și Locuințelor 2021 care s-a făcut în 2022, din motive de pandemie.

Cunoaștem deja datele centralizate la nivel national de Institutul Național de Statistică (INS) și am aflat că județul Suceava are 99,65% din populație recenzată iar la nivel national procentul a fost mai mic, de 95,45. Așa că, pe plan national, ne-am putea lăuda că nu suntem chiar ultimii din clasament, ba chiar suntem peste medie. Aceste date vor fi analizate, interpretate, tălmăcite și răstălmăcite de INS și, dacă se respectă calendarul de acum 11 ani, abia prin februarie anul viitor vor fi publicate rezultatele definitive ale recensământului. Să nu uităm totuși că acesta nu s-a rezumat doar la inventarierea populației rezidente.

În municipiul Suceava, acolo unde la registrul stării civile sunt înregistrate peste 127.000 de persoane cu buletin de municipiu reședință de județ, situația este însă mai dramatică. Doar 84% dintre rezidenții estimați de INS au acceptat să răspundă la chestionarul de recensământ, online ori în mod direct la recenzori, mult sub media națională de 95,45%.

Concret, prin prisma noii operațiuni de recenzare, iar această cifră va fi luată în considerare mai târziu pentru felurite calcule care vor duce la felurite decizii, în Suceava locuiesc doar 86.000 de oameni, cu 6000 mai puțini decât acum 11 ani (92.000 la precedentul recensământ, din 2011).

 

Unde au fugit sucevenii de ”frica” recensământului?

Bună întrebare. Foarte mulți au trecut în eternitate, alții s-au mutat la țară, alții și-au construit case noi în localitățile apropiate Sucevei, și-au vândut, închiriat ori păstrat vechile apartamente dar, locuind în altă parte, nu au avut în vedere că trebuie să își schimbe și în mod oficial rezidența, doar pentru a face pe plac INS-ului. Alții au dat cu sictir.  Alții poate că s-or fi speriat că recezorii le vor fura odată cu CNP-ul și identitatea, și cine știe ce vor păți (dar nu cred că sucevenii sunt chiar așa de idioți).

Una peste alta, căutând niște explicații pentru diminuarea populației municipiului Suceava constatate la recensământul tocmai încheiat, am găsit știrea cea mai frumoasă. Asta explică, măcar partial, de ce la Starea civilă a municipalității sunt înregistrate 127.000 de persoane cu buletin de Suceava iar când vine vremea să-i numeri, nu știi unde să-i găsești.

Conform datelor furnizate de Primăria Suceava, în municipiul reședință de județ, la un număr de 241 locuințe își au domiciliul mai mult de 10 persoane.

Iată și cele mai aglomerate adrese, conform datelor furnizate de Primărie:

Strada Câmpului nr. 11:  251 persoane domiciliate; Strada Grigore Alex. Ghica nr. 8:  452 persoane domiciliate;  Strada Jean Bart nr. 5A, bl.5A, sc.A, ap. 87: 197 persoane domiciliate; Strada Nicolae Iorga nr. 13 B, bl. 13 B, ap. 95 – 751 persoane domiciliate;  Strada Jean Bart nr. 5A, bl. 5A, sc. A, ap. 89: 251 persoane domiciliate;  Strada Stejarului nr. 1,bl. 42,sc. B, ap. 4/2 – 305 persoane domiciliate. Și exemplele pot continua.

Este greu să ne închipuim cum pot coabita într-o camera dintr-un fost cămin de nefamiliști, de 20 de metri pătrați,  750 de persoane. Sigur nu locuiesc acolo, au obținut, fiind primiți în spațiu de proprietari  statutul de cetățean cu buletin de Suceava, de care s-au folosit cum le-a convenit. Cum putem crede că toți aceștia ar fi ”aplicat” pentru recenzare?

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *