Actualitate

76,8 milioane de lei în plus pentru preconizatul drum rapid interjudețean Iași – Suceava. Dispute politice aprinse și unanimitate la vot în plenul Consiliului Județean

Ședința extraordinară de astăzi a Consiliului Județean Suceava a fost una dintre cele mai interesante din această vară, deși nu a avut decât un singur punct de ordinea de zi: modificarea HCJ nr. 206/2016 privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici aferenți județului Suceava pentru proiectul ”Regiunea Nord-Est – Axa Rutieră Strategică 1: Iași – Suceava”, care urmează să fie promovat  la finanțare nerambursabilă, de UAT Județul Iași în parteneriat cu UAT Județul Suceava, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN –T, inclusiv a nodurilor multi-modale.

Concret, a fost supus votului consilierilor județeni un proiect privind creșterea sumei ce va trebui alocată pentru investiția ce ar urma să se realizeze în viitor – o legătură mai bună, pe un fel de drum rapid interjudețean, între localități din  județele Iași și Suceava. Pentru Suceava, mai trebuie adăugați încă 76,8 milioane de lei la suma calculată inițial, bani care vot trebui să fie suportați din bugetul județului și care reprezintă, în principal, efecte ale ordonanței prin care s-a decis mărirea salariilor din construcții și din industria materialelor de construcții. Mai mult, a explicat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, au fost organizate licitații anterior la care însă nu s-a prezentat nimeni, motivul fiind tocmai suma prea mică oferită pentru execuția lucrărilor prin vechea ofertă. Propunerea președintelui CJ a fost ca sumele alocate pentru un alt proiect județean, drumul Frasin – Broșteni, unde de asemenea nu s-a prezentat nici un ofertant la licitațiile organizate, să fie redirecționate către mai ampla investiție interjudețeană.

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir a profitat de prilej și a punctat în plenul ședinței că actualul executiv județean, dominat de PNL, nu numai că nu a finalizat proiecte proprii ci le-au oprit și pe cele dinainte. El a spus că ”acesta este destinul acestei legislaturi, nu vom prezenta realizări, ci explicații”. Dan Cușnir a amintit proiecte inițiate de predecesorul lui Gheorghe Flutur la conducerea CJ, Cătălin Nechifor (atunci reprezentant al PSD, n.r.), precum al doilea terminal la Aeroportul Suceava, care să deservească și curse aeriene de tip cargo, proiecte ”la cheie”, care nu au fost puse în practică. ”S-au adunat prea multe întârzieri ca să nu cred că întârziații sunt în altă parte”, a opinat consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir.

Gheorghe Flutur a solicitat să nu fie politizată  ședința, oferind explicații referitoare la exemplele negative oferite de adversarul său politic, pentru o serie de proiecte inițiate de fostul coleg de partid al lui Dan Cușnir, Ioan Cătălin Nechifor, fostul președinte al CJ Suceava și care, deși erau ”la cheie”, nu au putut fi realizate.

Administratorul public al județului, Irina Vasilciuc, a oferit detalii care să justifice rațiunea pentru care s-a cerut un nou vot în Consiliul Județean pentru suplimentarea sumei aferente proiectului interjudețean dar și privind motivele pentru care acele proiecte, considerate predate ”la cheie” de precedenta conducere a CJ, nu au putut fi puse în practică. A fost oferit chiar și un exemplu, cel privind amenajarea gen belvedere de la Toaca – Rarău, idee frumoasă în sine, cu structuri din sticlă, dar pentru care proiectanții de pe piața actuală românească, contactați de Consiliul Județean Suceava nu au identificat  nicio soluție realizabilă.

Consilierul județean PNL Ioan Bădeliță l-a atacat direct pe colegul său de la PSD Dan Cușnir: ”Să se respecte mai mult pe el însuși pentru că dă dovadă de o lipsă de informare crasă”

Consilierul județean PSD Simion Sticleț a propus să fie lăsată politica și să fie găsite soluții. Fiindcă, crede el, Ordonanța 114, cea cu măririle de salarii din construcții, invocată ca rațiune pentru recalcularea investiției interjudețene are și părți bune, precum accelerarea lucrărilor la șoselele de centură ale Sucevei și Rădăuțiului, ”efort al guvernului actual”.

Consilierul județean PSD Gheorghe Iacob a apreciat că prețul pentru consultanță – 4 milioane de lei, ar fi prea mare și a sugestionat rediscutarea acestuia. I s-a răspuns că această sumă nu rezultă decât din indexarea sumei inițial aprobate de CJ Suceava acum trei ani, inclusiv prin votul dânsului, cu influențele descrise în argumentarea proiectului de hotărâre.

Consilierul județean PNL Vasile Tofan a explicat că întreaga țară se confruntă cu probleme de acest gen, nu mai sunt firme cu care  să se  lucreze pe bani puțini pe când chiar guvernul actual a stabilit prin ordonanță, noi reguli.   

După ce și-au transmis unii altora reproșuri și au indicat vinovății, aleșii județeni prezenți la ședința extraordinară  de astăzi a Consiliului Județean Suceava, 28 la număr din totalul de 37, au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind suplimentarea sumei necesare pentru realizarea mult discutatului drum rapid de la Iași spre Suceava și împrejurimi.

Noua hotărâre de Consiliu Județean  vizează modificarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici prin majorarea  sumei care va trebui alocată pentru investiție de la 320,6 milioane de lei din care aferentă inițial județului Suceava era suma de 150,95 milioane lei, la 486,7 milioane de lei din care aferentă  județului Suceava este suma de 226.04 milioane lei. Diferența în plus de 160,1 milioane de lei va fi suportată astfel: 83,25 milioane lei de județul Iași și 76,8 milioane de lei de județul Suceava. Sumele, care includ TVA,  vor fi suportate din bugetele proprii ale celor două județe.

Drumurile din județul Suceava care ar urma să fie modernizate prin acest proiect interjudețean sunt: DJ 208 de la limita județ Iași – Budeni  – Dolhasca; DJ 208 A Suceava – Ipotești – Bosanci – Liteni – Dolhasca; DJ 209 C – Suceava – Frumoasa – Liteni; DJ 209 D – Liteni – Stroiești –  Costâna – Dărmănești.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *