78 de proiectile și alte elemente de muniție din primul război mondial, descoperite la Neagra – Broșteni și asanate de grupa pirotehnică a ISU Suceava

Grupa Pirotehnică a pompierilor militari suceveni a intervenit în cursul zilei de vineri, 1 mai, la o misiune de asanare  de muniție pe raza satului Neagra, orașul Broșteni. Pirotehniștii au identificat la fața locului mai multe elemente de muniție germană, provenind din timpul Primului Război Mondial.

Militarii au securizat zona și după identificare au început ridicarea muniției. Misiunea a durat până la lăsarea întunericului, când din motive de securitate a fost întreruptă, iar pe timpul nopții a rămas în supraveghere un echipaj de la Postul de jandarmi al orașului Broșteni.

A doua zi, operațiunile complexe au fost reluate, iar muniția descoperită, parte din ea în perfectă stare de funcționare, a fost transportată pentru a fi depozitată provizoriu, până la distrugerea ei într-un poligon autorizat.

În total, în cele două zile, pirotehniștii suceveni au asanat 78 de elemente de muniție, respectiv 6 proiectile explozive calibrul 76 mm, 2 proiectile explozive calibrul 100 mm, 13 proiectile explozive calibrul 100 mm fără focos, 28 de corpuri și 22 de focoase de proiectil exploziv calibrul 100 mm, un focos de artilerie și alte 6 elemente de muniție.

Misiunile de asanare s-au desfășurat fără a pune în pericol vieți omenești sau bunuri materiale.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, prin purtătorul de cuvânt al unității, slt. Alin Găleată,  revine cu un apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. 

Astfel, sunt interzise: 

            – atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; 

            – lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; 

            – demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; 

            – joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie; 

            – ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau în locuinţe. 

            Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis: 

            – accesul persoanelor şi în special al copiilor; 

            – executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice; 

            – executarea unor lucrări funciare; 

            – circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. 

Se vor anunţa imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodate. 

Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate. 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *