800.000 DE SEMNĂTURI PENTRU ALEGEREA PRIMARILOR ÎN DOUĂ TURURI, REPUNEREA ÎN DISCUȚIE A REZULTATELOR REFERENDUMULUI DIN 2009, CU CEI 300 DE PARLAMENTARI, SUCCESE ANUNȚATE LA SUCEAVA DE PREȘEDINTELE PMP, EUGEN TOMAC

Președintele Partidului Mișcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, a prezentat ieri la Suceava, cu prilejul Colegiului Județean al PMP la care a participat, punctele principale de pe agenda formațiunii politice pe care o conduce.
El a arătat că s-au strâns 800.000 de semnături pentru modificarea legii electorale în sensul ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, în această toamnă urmând să fie depus un proiect de lege în acest sens.
O altă reușită pentru PMP este faptul că în Senat s-a adoptat inițiativa de aplicare a rezultatului reverendumului din noiembrie 2009, prin care 7,3 milioane de români din 9 milioane prezenți la urne au votat ca Parlamentul României să fie format dintr-o singură cameră, cu 300 de parlamentari. Desigur, camera decizională este Camera Deputaților, unde se vor purta discuții pe acest subiect.
Președintele Eugen Tomac a recunoscut că Partidul Mișcarea Populară a avut parte și de nereușite. Una dintre acestea vizează faptul că parlamentarii nu au aprobat introducerea votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Această modalitate de exprimare a opțiunii electorale era folositoare în primul rând cetățenilor români din străinătate, apreciați ca număr la 4,5 milioane. ”Am propus votul prin corespondență, este revoltător că în comisia de Administrație Publică a Senatului, raportul dat a fost negativ. În condițiile în care se recomandă ca legislația electorală să nu se modifice cu un an înainte de organizarea alegerilor. Regretăm că pentru cei 4,5 milioane de români de peste hotare actuala putere nu oferă nici un fel de înlesniri pentru exercitarea dreptului de vot”, a declarat deputatul Eugen Tomac.
El a mai adăugat că PMP gândește în perspectivă introducerea ca alternativă la modalitatea clasică, a votului electronic. Pentru aceasta se dorește inițierea unei dezbateri publice, după referendumul de la sfârșitul săptămânii viitoare urmând să se depună un proiect legislativ în acest sens. În opinia sa, aceasta ar conduce la simplificarea rapidă a procedurii de vot, cu neputință de fraudat, fiind suficient doar un card bancar cu datele de identificare a fiecărui cetățean cu drept de vot.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *