Actualitate

9 decembrie 2020, zi plină a activistului de mediu rădăuțean Daniel Bodnar, așa cu a fost oglindită în rapoartele poliției sucevene

Ziua de 9 decembrie 2020 a fost cu siguranță, una dintre cele mai pline atât pentru polițiști cât și pentru Daniel Bodnar și echipa sa de urmăritori ai transporturilor ilegale de lemn pe șoselele din județul Suceava. Precum se știe, aceasta s-a sfârșit dramatic, mașina condusă de Daniel Bodnar fiind atacată cu pietre de persoane aflate în incinta depozitului unei firme din comuna Mălini, o piatră lovind geamul lateral al automobilului iar cioburile rănindu-l serios pe Daniel Bodnar.

Pentru că IPJ a oferit descrieri detaliate ale evenimentelor în care activistul de mediu rădăuțean a fost implicat pe parcursul zilei de ieri, până în momentul incidentului dramatic, le prezentăm ca atare. Cu precizarea că toată operațiunea a avut și o victimă colaterală, un individ aflat în treabă care șofa sub influența alcoolului:

Acestea sunt informațiile legate de evenimentele semnalate sau provocate de către Daniel Bodnar, pe parcursul zilei de miercuri, 9 decembrie 2020:

 

La 09.12.2020 orele 19.25, lucrătorii Secţiei 7 Poliţie Rurală Mălini au fost sesizaţi prin S.N.U.A.U. 112 de către Bodnar Daniel despre faptul că un camion este supraîncărcat cu lemne.

A fost contactat apelantul care a declarat telefonic faptul că se află în localitatea Mălini, în fața unui depozit de material lemnos, iar camionul cu nr. SV-66-NEP a intrat în incinta societății, precizând faptul că se aruncă cu pietre din curtea depozitului, asupra autoturismului în care el se află.

Pe DJ 209A, la intrare în localitatea Mălini, se afla numitul Bodnar Daniel, care a relatat faptul că în timp ce se afla în fața depozitului din localitatea Mălini, persoane necunoscute au aruncat cu pietre în autoturismul său și i-au spart geamul de pe partea dreaptă față, lovindu-l și pe el în zona feței. Acesta a precizat faptul că dorește să se deplaseze la o unitate medicală pentru a solicita acordarea de îngrijiri medicale și că nu dorește să de-a nici-o declarație în legătură cu cele întâmplate.

La locul indicat de numitul Bodnar Daniel, mai exact, în sat/com. Mălini, str. Dispensarului, în fața societății SC. TRANSILIS FOREST. SRL pe carosabil au fost identificate cioburi de sticlă. 

S-a încercat din nou luarea legăturii telefonice cu apelantul, însă acesta avea telefonul închis. S-a luat legătura telefonică cu stația de Ambulanță Fălticeni, iar în urma datelor furnizate de operator a rezultat faptul că numitului Bodnar Daniel i-au fost acordate îngrijiri medicale de către echipajul de ambulanță după care a refuzat transportul la spital.  

În urma verificării în aplicațiile informatice a remorcii, s-a constatat faptul că la data 09.12.2020, orele 15:13:29 a fost emis de către OS. Comănești, jud. Bacău avizul de însoțire cu o cantitate de 20,51mc. Molid- Busteni Gater și 4.43mc. Brad Bușteni Gater, având punctul de descărcare in Mălini. Urmeaza ca specialiștii din cadrul Gărzii Forestiere să efectueze cubajul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „distrugere” și „lovirea sau alte violențe ” .

 

În continuarea cercetărilor din data de 08.12.2020 privind sesizarea numitului Prutean Mihai  cu privire la faptul că în timp ce se deplasa pe raza orașului Frasin, autoturismul condus de acesta a fost lovit de un alt autoturism, aspecte sesizate și de celălalt conducător auto, verificările privind aspectele sesizate de numitul Bodnar Daniel, cunoscut activist de mediu, prin intermediul SNUAU 112, referitoare la legalitatea transportului de material lemnos și cu privire la respectarea maselor maxime admise/autorizate prin cântărire pe drumurile publice ale ansamblului de vehicule format din autoutilitara marca Volvo cu numărul de înmatriculare SV-86-SFI și remorca cu numărul de înmatriculare SV-47-CAN ce transporta lemn rotund de fag, au fost finalizate.

Având în vedere cele constatate s-a solicitat sprijinul de specialitate al lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Frasin pentru clarificarea situației de fapt, procedându-se la inventarierea materialului lemnos în prezența conducătorului auto și administratorului societății.

La finalizarea activității a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 3000 lei a persoanei juridice SC COMARNIC PROD COM SRL și confiscarea cantității de 18,07 mc lemn rotund de fag, în valoare de 5421 lei, potrivit art. 19 alin. (2) lit. d) din Legea 171/2010 modificată, în baza procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției silvice.

De asemenea, la fața locului s-au deplasat specialiști din cadrul  Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier efectuând verificări cu privire la respectarea maselor maxime admise/autorizate prin cântărire pe drumurile publice ale ansamblului de vehicule, ocazie cu care au fost dipuse mai multe sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor O.G. nr. 43/1997 și H.G. nr. 69/2011 și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare a ansamblului de vehicule.

În cauză se continuă cercetările în cadrul unui dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „distrugere”,  cauza urmând a fi soluționată procedural.

 

La 09.12.2020, în jurul orelor 1530, lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului au fost sesizaţi de către ofiţerul de serviciu pe subunitate cu privire la faptul că numitul Bodnar Daniel a sesizat faptul că o autoutilitară cu remorcă cu nr. de înmatriculare SV-19-EUR, transportă material lemnos, aceasta fiind supraîncărcată, având direcţia de deplasare Frasin  către Gura Humorului.

 În temeiul sesizării, pe Bd. Bucovina la ieșirea din oraș spre Suceava în zona stației „Peco Petrom” s-a procedat la efectuarea de verificări,  pentru identificarea autoutilitarei cu remorca indicată de apelant.

 

În jurul orelor 15:50 a fost oprită în trafic, pe Bd. Bucovina, pe raza orașului Gura Humorului, în zona stației „Peco Petrom”, autoutilitara marca Mercedes-Benz ce tracta remorca.

La volanul autoutilitarei a fost identificat Grigoraș Iulian de 37 ani din comuna Slatina, care a prezentat pentru control cartea de identitate, permisul de conducere, atestatul profesional, certificatele de înmatriculare și R.C.A, cât și două avize de însoțire din data de 09.12.2020 ora 11:30:51 emis de S.C. LUMBERMAN S.R.L pentru cantitatea de 27.26 mc3 cu punct de încărcare U.P.T. Ciotina/O.S. Dorna Candrenilor cu punct de descărcare Depozitul LUMBERMAN S.R.L. cu sediul în comuna  Slatina, respectiv avizul din data de 09.12.2020 ora 11:29:25 emis de S.C. LUMBERMAN S.R.L pentru cantitatea de 16.85 metri cubi cu punct de încărcare U.P.T. Ciotina/O.S. Dorna Candrenilor cu punct de descărcare Depozit LUMBERMAN S.R.L. cu sediul în comuna Slatina, județul Suceava. 

Au fost contactați telefonic specialiști din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, iar la scurt timp la fața locului s-a prezentat Ing. silvic din cadrul Ocolului Silvic Gura Humorului, care a procedat la inventarierea cantității de material lemnos și a verificării documentelor de proveniență întocmindu-se cu acesta procesul-verbal de control transport de material lemnos, fără a se constata nereguli.

 

La 09.12.2020, orele 18.40, lucrătorii  S.P.R. 7 Mălini au fost sesizați prin SNUAU 112 de către Bodnar Daniel despre faptul că are loc un transport de lemn supraîncărcat cu nr. de înmatriculare SV-15-DSH, ce se deplasează din zona orașul Gura Humorului spre satul Brăiești, comuna Cornu Luncii.

Până la sosirea la fața locului a echipajului de poliție s-a luat legătura telefonică cu apelantul, ocazie cu care acesta a precizat că se deplasează în spatele autoutilitarei cu nr. SV-15-DSH, acesta aflându-se la momentul apelului în sat Capu Codrului, urmând să ajungă pe raza sat Brăiești, com. Cornu Luncii. Ulterior, s-a luat din nou legătura cu apelantul, ocazie cu care acesta a precizat că ansamblul auto în cauză a parcat în incinta unui gater de pe raza sat Brăiești, comuna Cornu Luncii, și că așteaptă echipajul de poliție pe strada principală, respectiv pe DN2E Brăiești.

Cu ocazia sosirii la fața locului a echipajului de poliție s-a constatat că societatea unde ar fi parcat ansamblul auto se află pe strada La Gater din satul Brăiești, comuna Cornu Luncii, societatea în cauză fiind denumită SC EURODIVIP SRL, unitate de debitare a lemnului.

 Apelantul a precizat că se va deplasa înspre un alt ansamblu auto cu transport de lemn având numărul  de înmatriculare NT-60-ALP, ca urmare a unei alte sesizări făcută de către un alt coleg de-al său, ocazie cu care  s-a deplasat spre centrul comunei  Cornu Luncii.

 

La scurt timp, în jurul orelor 19.00, pe strada La Gater, a apărut un autoturism de culoare închisă, marca Volkswagen, care nu își justifica prezența în acel loc, la vederea echipajului de poliție plecând în viteză înspre DN2E Brăiești spre Băișești. Cunoscând faptul că în urma altor sesizări 112 efectuate de către numitul Bodnar Daniel, acesta a fost implicat în evenimente rutiere cu alți participanți la trafic ce îl urmăreau, echipajul de poliție s-a deplasat în urma autoturismului Volkswagen, având semnalele luminoase și acustice în funcțiune, conducătorul auto refuzând să se conformeze indicațiilor echipajului de poliție. Autoturismul în cauză a virat stânga de pe DN2E pe strada  Profesor Tănase din satul Brăiești, comuna Cornu Luncii, ocazie cu care a fost oprit de către echipajul de poliție.

Cu ocazia legitimării, conducătorul auto a precizat că se numește Negrea Constantin de 35 ani, fiind domiciliat în sat Brăiești, comuna Cornu Luncii, fiind ulterior verificat în bazele de date, figurând că acesta deține permis de conducere valabil, iar autoturismul pe care îl condusese avea ITP expirat din data de 26.07.2020 și nu avea asigurare RCA valabil încheiată.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto Negrea Nicolae-Constantin a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la sediul Spitalului Municipal Fălticeni, unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală față de Negrea Nicolae-Constantin pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, care va fi soluționat procedural de către lucrătorii postului de poliție Cornu Luncii.

 

Cu privire la sesizarea SNUAU 112 a numitului Bodnar Daniel, în urma verificării în aplicație a transportului lemnos de pe nr. de înmatriculare, SV-15-DSH, remorcă, s-a constatat că pentru acest nr. de înmatriculare a fost emis avizul din data de 09.12.2020, ora 17.28, cantitate 29.36 mc, punctul de descărcare fiind Brăiești. De asemenea, pentru același loc de descărcare a fost emis avizul din data de 09.12.2020, ora 17.28 pentru nr. de înmatriculare SV-21-VSH. Totodată, în urma interogării în registrul evidenței auto DEPABD s-a constatat că atât remorca cu nr. de înmatriculare SV-15-DSH, cât și vehiculul marca DAF cu nr. de înmatriculare SV-21-VSH, aparțin SC EURODIVIP SRL.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *