ActualitateEvenimente

9 metri cubi de cherestea transportați ilegal în plus pe un transport declarat de 40 de metri cubi. Măsuri viitoare pentru determinarea cu mai multe zerouri după virgulă a lemnului transportat ilegal, inclusiv clupa electronică

Marți seară, pe la ora 18.45, polițiștii din Vadu Moldovei au identificat pe DN2 – E85, în interiorul localității pe un șofer de 38 ani, din satul Negrileasa, comuna Stulpicani, care transporta cherestea răşinoase cu un autocamion marca Mercedes.

Conducătorul auto a prezentat pentru materialul lemnos transportat un aviz de însoţire din 05.02.2019, pentru cantitatea de 40.08 metri cubi cherestea brad.

Întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că materialul lemnos transportat nu corespundea cantitativ cu cel înscris pe aviz, autocamionul condus de șoferul din Negrileasa a fost condus la sediul Ocolului Silvic Râșca, unde s-a procedat la inventarierea materialului lemnos, constatându-se că acesta transporta o cantitate de 49,51 metri cubi cherestea brad în valoare de 6025,77 lei, precum și la sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 5.000 lei a emitentului avizului, o firmă cu sediul în Negrileasa, comuna Stulpicani,  conform legislației în domeniu.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, care are în responsabilitate gestiunile forestiere din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași și Bacău, a explicat la începutul acestei săptămâni că instituția pe care o conduce are proprietatea mijloacelor de a calcula cantitatea de lemn transportat cu mijloace auto până la două zecimale, cu dotările pe care le au: clupa clasică (un fel de șubler mare, pentru măsurarea diametrului  unui buștean) și arhicunoscuta ruletă, plus cărțulia cu tabele de transformare a măsurătorilor în metri cubi. Mai mult, în perioada următoare ”clupa electronică” va reprezenta o revoluție în măsurarea lemnului pe picior, tăiat și transportat ca buștean ori transformat în cherestea.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *