VOUCHERELE DE VACANȚĂ, ANGAJATORII TE POT VERIFICA DACĂ AI MÂNCAT CARTOFI SAU PÂTÉ DE FOIE GRAS

Mult așteptatele vouchere de vacanță par să dea mai multe bătăi de cap decât relaxarea care se presupune că ți-o oferă, sau ar trebui să ți-o ofere, concediul.
Unii bugetari nu le-au primit, dar impozitul le-a fost reținut deja din salariu, așa că dacă au plecat în concediu, pe banii lor în luna respectivă, au plecat și fără vouchere și cu banii luați.
Alții se așteptau la o impozitare de 10%, așa cum scrie la Codul Fiscal, dar statul, precaut (sau șmecher) ca întotdeauna, le-a introdus valoarea voucherelor în salariu, impozitul crescând doar la cei cu salariile mici, așa încât aceștia au dat mai mult decât cei 145 de lei pe care și-i calculaseră în minte. Unii au dat 200 lei, alții 170 lei etc.
Și pentru ca totul să fie cât mai hilar, unele instituții obligă angajații (numiți pompos beneficiari în regulamente interne de acordare) să aducă facturile, chitanțele, bonurile și naproanele pentru a justifica ce au mâncat, băut și cum au dormit pe voucherele primite cu atâta mărinimie. Aceste modalități de acordare, norme interne de control a voucherelor or fi legale sau nu, nu ne dăm seama, de aceea le semnalăm.
Din toate Hotărârile de Guvern, Norme și Hotărâri la Hotărâri, fie 215/2009 sau 940/2017, nu reiese așa ceva.
Așteptăm specialiștii să ne explice, știind că există și tichete de masă și norme de hrană, și alocație de hrană care ar putea intra în aceeași poveste. Și poate urma salariul la justificat. Probabil că la fiecare instituție bugetară se vor înființa compartimente speciale de adunat, păstrat, mânuit și analizat chitanțele personale ale angajaților.
Până primim explicații, vă dorim concedii plăcute stimați bugetari.
Și nu uitați: să nu pierdeți chitanțele! Nu știm ce se întâmplă dacă le pierdeți, pentru că nici în ceea ce privește păstrarea chitanțelor nu se face vorbire în actele normative privind voucherele de vacanță!

Please follow and like us:

One thought on “VOUCHERELE DE VACANȚĂ, ANGAJATORII TE POT VERIFICA DACĂ AI MÂNCAT CARTOFI SAU PÂTÉ DE FOIE GRAS

 • 1 iulie 2018 la 9:36
  Permalink

  Asta cu angajatorul care te pândște și știe ce mănânci pe vaucherul de vacanță e totuși o gogoriță!
  Exisă reglementări!
  Este adevărat că trăim într-o lume în care cine dorește află despre noi mai multe decât ne convine. Asta pentru că așa ne este făcută lumea, dar și pentru că singuri ne-o facem. Ne-o fac așa din interes și ne-o facem așa din prostie.
  Este adevarat, pe urmă, că la noi tot poporul vrea să facă legi. Cu cât e tizul meu Gică mai tont, cu atât vrea să fie înfipt mai impozant în viața celorlalți și, ca atare, nu pierde nicio ocazie ca să-și arate mușchii, metalul vocii, tăișul privirii, puterea de a decide pentru alții. Deși s-ar putea ca în natura lui, Gică să fie o biată găină amețită.
  Dacă însă Gică este contabil, știind cât loc au contabilii la butoanele lumii noastre, este adevarat că se poate apuca să depășească legea prin proceduri, reguli și indicății și norme interne. Ca să fie el acoperit mai mult decât i se cere. Iar asta mai ales la bugetari, unde Gica are șanse mai mari să fie deficient profesional. Iar când ai asemenea sentiment, te acoperi cu hârtii și ești excesiv cu cei care crezi ca îți sunt subordonați.
  Pe urmă, Gică-șeful, pe lângă că e și el din același aluat, mai vrea, ca șef, și să știe lumea că se poate respira la liber doar dacă șeful îți face un hatâr în acest sens. Și că hatârul care ți se face nu trebuie uitat vreodată. Iar ca să nu-l uiți, trebuie să-l simți. Trebuie să te simți neapărat vinovat, dator, dependent!
  Insă există, totuși, reglementări destul de clare și de ferme în privința vaucherelor de vacanță. Si ele nu sunt rezultate ale bunăvoinței cuiva, ci un drept consacrat printr-o lege.
  Atâta doar că noi românii nu le prea avem pe astea cu legea. Nici când e vorba să o cunoaștem și nici când e vorba să o respectăm.
  Dar încet-incet ne dăm la cale. Încât Gica e bine să ia aminte la toate și să aibă în vedere că românii se dau la cale!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.