Un sucevean a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor. Cine este acesta și pe cine a lovit? Fără răspuns de la Parchet

Trimiterea în judecată a unui individ acuzat de tentativă de omor constituie de ceva vreme, o adevărată aventură pentru procurori, care, trebuind să respecte cu strictețe noile norme privind prezumția de nevinovăție nu își pot permite să facă publice în și așa schematicele comunicate de presă pe care își mai permit să le furnizeze spațiului public măcar localitatea în care un prezumtiv criminal a acționat, darmite numele acestuia.

Prezentăm, fără intervenții, comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care vizează trimiterea în judecată a unui autor de tentativă de omor. Cât folosește această informare pentru a afla unde cum și când decid infractorii să acționeze, rămâne la latitudinea cititorilor.

Dacă prezumtivii infractori au drepturi mai multe decât suceveanul de rând care îngheață de frig în casă și merge cu căruța în pădure să strângă cîteva găteje și se alege cu acestea confiscate, cu căruța preluată în custodie iar mârțoaga sechestrată, la care se adaugă oprobiul public, fiindcă necăjitul este indicat cu tot ce are în buletin – vârstă, sex, domiciliu, locația unde a răsturnat lumea cu coșul său de găteje, pe comunicate de presă oficiale.

Iată un model de corectitudine socială promovată de Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava:

Ei au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, cercetat în stare de libertate,pentru săvârşirea infracţiunii de  tentativă la omor.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Familiile inculpatului și a persoanei vatamate locuiesc în zona rurală a județului Suceava, gospodăriile lor învecinându-se, fiind delimitate de un gard. De mai multă vreme între aceste persoane există diverse disensiuni şi neînţelegeri, fără a se putea stabili pe parcursul prezentei investigaţii penale în ce au constat respectivele neînţelegeri; a rezultat însă că nu au existat până în luna iulie 2016 incidente violente între respectivele persoane.

În cursul zilei de 10 iulie 2016 persoana vătămată în prezenta cauză împreună cu fratele său şi tatăl lor au consumat băuturi alcoolice la domiciliul lor, iar pe fondul stării de ebrietate în care au ajuns au început să vorbească cu voce ridicată, au produs scandal şi gălăgie, au ascultat muzică cu volumul dat tare etc., fapt care a fost de natură a-i deranja pe vecinii lor, membrii familiei inculpatului.

În jurul orei 22:00 inculpatul a ieşit din casă împreună cu fratele său, au observat persoana vătămată în curtea casei sale şi i-au solicitat să dea muzica mai încet, cerere căreia nu i s-a dat curs la momentul respectiv. În continuare între aceste persoane a avut loc o dispută verbală, fratele inculpatului a început să poarte o discuţie pe un ton ridicat cu persoana vătămată, ambele persoane stând la momentul respectiv una în faţa celeilalte; profitând de faptul că persoana vătămată stătea cu spatele la el şi totodată deranjat de atitudinea anterioară a persoanei vătămate, inculpatul a lovit persoana vătămată din spate cu un instrument tăietor – înţepător, posibil un cuţit, în zona dorsală, cu toate că nimic din ceea ce se petrecuse anterior nu a justificat acest act de violenţă.

Un martor a apelat telefonic Dispeceratul 112, solicitând deplasarea unui echipaj medical, iar persoana vătămată a fost transportată cu o ambulanţă la spital  unde a rămas internată până la data de 13 iulie 2016, fiind supusă unor proceduri medicale.

Conform concluziilor cuprinse în raportul întocmit de medicul legist din cadrul S.M.L. Suceava, persoana vătămată a prezentat contuzii cu echimoze, excoriaţii, plăgi înţepat – tăiate (una penetrantă toracică şi una pe mâna dreaptă dorsal) ce s-au putut produce prin loviri cu sau de corpuri contondente şi corpuri înţepător – tăietoare (cuţit). Aceste leziuni au necesitat în vederea vindecării un număr de 18-20 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

         Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Iată un text care nu spune mare lucru. Cineva de undeva s-a sfădit cu unii, s-au luat la harță, s-au lovit, au fost preluați, anchetați și chiar arestați, au fost trimiși în judecată cei vinovați, ulterior vor fi liberați, viața își va urma cursul și nimeni nu va ști unde s-a petrecut acest eveniment, dacă în urma recursului compensatoriu, eventual, s-au produs și alte evenimente de acest gen. Dar până atunci, infracțiunile cu violență  există, polițiștii și procurorii care își fac treaba, să recunoaștem, le țin ascunse ochilor opiniei publice,  pentru că este vremea bilanțurilor, a disputelor pe recursul compensatoriu, pe ordonanțe și decizii ale Curții Constituționale.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *