A fost dezvelit bustul primarulul Franz Cavaler de Loges, edilul care a transformat Suceava într-un oraș modern, acum mai bine de un secol

Astăzi, 27 noiembrie, 2021 a avut loc, în fața Primăriei municipiului reședință de jdeț, ceremonia de dezvelire a bustului lui Franz Cavaler de Longes, primarul orașului Suceava de la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX, recunoscut ca fiind, în cei 23 de ani cât a condus administrația orașului, ctitorului Sucevei moderne, prin proiectele coordonate de el, Suceava dobândind statutul de oraș racordat la cerințele vremurilor de atunci.

La ceremonie au participat oficialități sucevene, amfitrionul fiind primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PNL Ioan Balan, deputatul PSD Mirela Elena Adomnicăi, prefectul județului, Alexandru Moldovan, alte personalități din lumea politică și administrativă locală, din lumea universitară și culturală, dar și un public numeros. De remarcat prezența la eveniment al oaspeților din afara țării, delegații conduse de primarii din Cernăuți, Chișinău, Soroca dar și din Caravas – Cipru, prezenți la Suceava pentru semnarea unor acorduri de înfrățire.

După ce fanfara Primăriei Suceava a deschis festivitatea cu acorduri de sărbătoare, starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, Serafim Grigoraș, alături de un sobor de preoți, a oficiat slujba sfințire a monumentului, care a fost ulterior dezvelit de primarul municipiului Ion Lungu și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.

Părintele Serafim Grigoraș a dat citire pentru cei prezenți unei  scurte istorii a primarilor Sucevei din veacul al XIX-lea, până la investirea în această funcție a lui Franz Cavaler de Loges. Realizările acestuia în calitate de edil al orașului Suceava vreme de 23 de ani, până la moartea sa, în 1914, au fost rememorate, de la construcții administrative de anvergură, la iluminatul cu energie electrică, de la înființarea rețelelor de canalizare la construirea de școli.

Au luat cuvântul, pentru a cinsti memoria celui căruia i s-a ridicat statuia, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan,  deputatul PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi. Discursurile lor pot fi urmărite pe linkul : https://www.facebook.com/MunicipiulSuceava/videos/226820032895494, care este disponibil și pe pagina de facebook Suceava smartpress.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *