Actualitate

A fost inaugurată Casa Polonă din comuna Moara. Oficialități din Polonia și România prezente la evenimentul special

Ziua de 24 august 2023 a fost o zi de mare bucurie pentru comunitatea poloneză din România:  A avut loc inaugurarea Casei Polone din comuna Moara, proiect al Uniunii Polonezilor din România condusă de deputatul Ghervazen Longher, care a prins viață începând de ieri.

Festivitățiile au început la ora 17:00 cu întâmpinarea delegației oficiale de către primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi.

Au fost intonate imnurile României și Poloniei interpretate de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari din localitatea Gać, Polonia, după care a urmat ceremonialul de sfințire a Casei Polone, oficiat de către ES Iosif Păuleț – episcop de Iași, cu participarea preoților din decanatul de Bucovina.

După acest moment, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher împreună cu delegația au tăiat panglica, iar ES Iosif Păuleț a fost invitat înăuntru pentru a sfinți clădirea nou deschisă. În câteva momente, a fost invitat și publicul larg în interior pentru a vizita Casa Polonă.

Cu acest prilej, a fost vizionată și expoziția „Arhitectura Independenței în Europa Centrala”. Expoziția a fost creată de Centrul Internațional de Cultură din Cracovia.

Varianta ei în limba română a fost pregătită de Institutul Polonez din București. Evenimentul a fost îmfrumusețat de Fanfara Detașamentului de Pompieri Voluntari și de formația folclorică „Gacoki” din localitatea Gać. Desigur, că, nu au lipsit nici spectacolele susținute de: ansamblurile diasporei poloneze „Mała Pojana” din Poiana Micului, „Sołonczanka” din Solonețu Nou și de recent înființatul grup al copiilor din comunitatea poloneză din Moara, precum și grupul folcloric românesc local „Dor”.

 

La eveniment au participat: ES Iosif Păuleț – episcop al diecezei de Iași, Ambasadorul Republicii Polone la București – ES Paweł Soloch, Natalia Piotrowska – chargé d’affaires Ambasadei Republicii Polone la București, directorul adjunct al Departamentului de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe – Zbigniew Ciosek, directorul executiv pentru gestionarea programelor din cadrul Asociației „Wspólnota Polska” – Zenka Bańkowska, reprezentata Institutului Polonez la București – Katarzyna Zalaszewska, delegația schimbului 13 a Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova.

A fost prezent la eveniment președintele Consiliului Județean Suceava – Gheorghe Flutur, prefectul județului Suceava – Alexandru Moldovan, sentorul Constantin-Daniel Cadariu, deputații de Suceava – Angelica Fădor, Mirela Adomnicăi, Ioan Bălan și Gheorghe Șoldan, consilierul primarul orașului Suceava – Ovidiu Milici, subsecretarul de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – doamna Doina Iacoban, primarul comunei Moara – Eduard Dziminschi, participanții la Zilele Culturii Polone și simpozion, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, directorii și profesorii din școlile cu predare a limbii polone, prietenii noștrii de la alte organizații ale minorităților naționale din Bucovina, preoții decanatului de Bucovina, toți polonezii și simpatizanți din toată țara.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un picnic oferit de către Uniunea Polonezilor din România și primarul comunei Moara. Dorim să mulțumim tuturor ansamblurilor care ne-au încântat cu frumoasele cântece și dansuri, marcând însemnătatea acestei sărbători.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other