A fost semnat contractul pentru restaurarea monumentului istoric Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea”, a anunțat primarul Cătălin Coman

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman a anunțat că astăzi, 19 iunie a.c., a fost semnat contractul pentru restaurarea monumentului istoric Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea” din Fălticeni.

”A fost semnat contractul pentru o nouă investiție în infrastructura urbană a Municipiului Fălticeni.

Este vorba despre contractul pentru proiectare și execuție „Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor Vasile Ciurea”.

Prin acest proiect va fi restaurată clădirea în care a funcționat primul Muzeu regional al județului Suceava și ulterior Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” din Fălticeni.

Investiţia, în valoare de 2.920.260 lei, este asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Proiectul are termene de derulare pentru serviciile de proiectare (45 de zile) şi lucrări efective (8 luni).

Contractul a fost semnat de primarul Gheorghe Cătălin Coman, din partea Primăriei Fălticeni, şi reprezentanţii asocierii formate din societăţile SYM RSC Siret (lider de asociere şi executant al lucrărilor) şi PROIECT Botoşani (în calitate de proiectant).

Demersurile pentru realizarea acestui proiect au început în anul 2016, când  a fost obţinut, de la Ministerul Culturii, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, avizul prealabil în vederea înfiinţării Muzeului Fălticenilor “Vasile Ciurea”. Un rol important l-a avut atunci deputatul Alexandru Rădulescu, care în acel moment era consilier personal al primarului Gheorghe Cătălin Coman. El a coordonat echipa care a realizat documentaţia care a stat la baza obţinerii avizului.  

Bazele „Muzeului Fălticenilor” au fost puse în anul 1914 (constituit sub denumirea Muzeul regional al judeţului Suceava). Din primăvara anului 1930, dat fiind numărul mare de exponate şi nevoia de extindere a secţiilor muzeului, instituţia s-a mutat în clădirea situată în faţa Primăriei Fălticeni. Clădirea a fost achiziţionată de Societatea „Muzeul din Folticeni” de la  Alexandru Cantacuzin. Tot atunci numele s-a schimbat în „Muzeul Fălticenilor”. După 1970, în urma unor măsurilor de reorganizare a muzeelor din judeţul Suceava, „Muzeul Fălticenilor” a fost desfiinţat. Ulterior, în clădire a fost organizată Biblioteca orăşenească, actuala Biblioteca municipală „E. Lovinescu”

După restaurare, imobilul, aflat pe lista monumentelor istorice, va avea funcţionalitate de muzeu şi bibliotecă.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *