Mopan Suceava
Actualitate

A vrut să-și cumpere telefon prin OLX, a dat 900 de lei și a primit în schimb o cărămidă

La data de 18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr, despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei, de către o persoană a pus spre vânzare pe un site de profil, un telefon mobil.

Având în vedere sesizarea, la nivelul Poliției mun. Suceava s-a constituit echipa operativă care a constatat că la data de 13.05.2024, tânărul a utilizat aplicația on-line în care a găsit un anunț privind vânzarea unui telefon mobil contra sumei de 980 de lei.

Astfel, l-a contactat telefonic pe vânzător cpnform datelor înscrise pe site-ul respectiv, ocazie cu care acesta i-a precizat că îi va oferi și o reducere de 80 de lei pentru telefon.

La data de 17.05.2024, în jurul orei 16:00 persoana vătămată s-a deplasat la sediul unității poștale, unde după ce a plătit suma de 900 de lei, a luat coletul, fără însă a-l deschide. Ajuns la domiciliu, a deschis coletul, constatând că în loc de telefonul comandat, a primit o cărămidă.

În continuare persoana vătămată a verificat site-ul on-line, observând că utilizatorul are contul suspendat.

În  cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,înșelăciune”, faptă prev. și ped. de art. 244 alin. 1 din Codul Penal, cercetările fiind continuate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale.

 

Avertismente ale Poliției

 

Există modalităţi pentru a afla dacă link-ul trimis de aşa – zişii cumpărători este un fals, susţin oamenii legii. Deşi pagina web la care ne direcţionează link-ul foloseşte identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate dacă analizăm denumirea domeniului din link putem observa că nu ne mai aflăm pe pagina oficială. Ex: https://www.olx.ro/ este linkul corect, NU – https://olx.ro.payment-me.online/Aşadar, mare atenţie la micile detalii!  

Dar, dacă totuşi, aţi căzut într-o astfel de capcană, încă nu este totul pierdut. Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să contactaţi banca pentru a bloca card-ul şi eventualele tranzacţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, depuneţi o plângere la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Polițiștii vă îndeamnă să mai reţineţi câteva aspecte: pe  OLX nu se fac plăţi online pentru produsele vândute sau cumpărate; singura situaţie în care OLX cere introducerea datelor card-ului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau promovare a anunţurilor; nu daţi nimănui, persoană fizică sau juridică datele cardului bancar – evitaţi orice plată în avans, indiferent de pretext; nu acceptaţi să mutaţi discuţiile pe Whatsapp sau pe altă reţea de comunicare şi păstraţi discuţiile pe chat-ul OLX, pentru a putea fi ulterior ajutat în caz de fraudă; verificaţi înainte de a da click linkul, în special dacă e primit prin Whatsapp sau orice altă mesagerie decât cea oficială OLX; nu introduceţi datele card-ului online.

Şi nu uitaţi: atunci când vindeţi produse prin OLX puteţi primi contravaloarea acestora doar prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului!

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *