A XIII-A EDIȚIE A ʺSĂRBĂTORII ROADELOR – DOZYNKIʺ A ÎNCHEIAT MANIFESTĂRILE DIN ACEST AN DIN CADRUL ”ZILELOR CULTURII POLONE”

Astăzi, la Solonețu Nou s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a ʺSărbătorii Roadelor – Dozynkiʺ. Aceasta este o sărbătoare populară poloneză legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului în câmp, precum si pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru roadele de peste an, a arătat președintele Uniunii Poloneze din România, Ghervazen Longher.

Manifestările au început la ora 11:00 cu Sfânta Liturghie solemnă oficiată de preoții din decanatul de Bucovina, dar și preoți din Polonia, unde s-au sfințit pâinile și cununile și s-au depus daruri.

Ca în fiecare an, fiecare comunitate polonă a avut un stand de prezentare a roadelor unde gospodării unde au expus roadele pământului și au prezentat preparatele cele mai frumoase, bune și gustoase. ”Pe aceasta cale mulțumim tuturor celor care s-au implicat, președinților de organizații și membrilor acestora, preoților, gospodarilor deoarece totul a fost mult peste măsura așteptărilor noastre”, a transmis președintele Ghervazen Longher.

La spectacolul folcloric au participat Kapela „Pieczarki” din Małopolska – Polonia, orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia precum și ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou. Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România, vecinii ei și chiar Polonia însăși. În acest fel Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.
Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor s-a încheiat cu un festin popular, cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

La eveniment au participat: senatorul R.P. Andrzej Pająk – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, delegația din Voievodatul Podkarpacie condusă de Ewa Draus – consilier, delegatia din Voievodatul Podkarpacie condusă de Witold Kochan – director al Cancelariei Consiliului de Conducere, militari ai schimbului III ai Contigentului Militar Polonez conduși de comandantul maj. Marcin Szulewa, Nicolae Sava – viceprimarul comunei Cacica, Victoria Longher – deputat din partea minorității polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher – președintele Uniunii Polonezilor din România, profesori universitari din Polonia și Romania precum și membri ai comunităților de polonezi din Cacica, Gura Humorului, Solonețu Nou, Zlotnic (Polonia), Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Moara, Iași, Constanța, București, Suceava, Siret, Vicșani, vecinii români din Pârteștii de Sus și cei ucraineni din Cacica.

Copiii au avut ocazia sa participe la un concurs cu premii la care cei mai buni cinci dintre ei au câștigat câte o tabletă. Atmosfera a fost animată și prin spectacolul oferit de Teatrul ʺCzwarte Miastoʺ din Gdynia, Polonia. Sărbătoarea Roadelor a încheiat manifestările legate de cea de-a XX-a ediție a Zilelor Culturii Polone.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.