Mopan Suceava
Actualitate

A XIV-a ediție a ”Sărbătorii Roadelor”, cu oaspeți de seamă la Solonețul Nou, manifestare tradițională organizată de Uniunea Polonezilor din România

La Solonețul Nou s-a desfășurat astăzi cea de-a XIV-a ediție a „Sărbătorii Roadelor”. Manifestarea a început la ora 11:00 cu Sfânta Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețul Nou oficiată de P.S. Aurel Percă, episcop auxiliar al Episcopiei Romano Catolice Iași și mai mulți preoți romano- catolici din țară și din Polonia. După Sfânta  Liturghie, P.S. Aurel Percă, împreună cu deputatul Uniunii Poloneze din România Victoria Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, oficialități din Polonia, Ucraina și România, au participat la slujba de  sfințire a roadelor pământului, iar apoi participanții au mers la Casa Polonă unde au vizitat standurile, atmosfera de sărbătoare fiind completată de programele artistice susținute de Ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Ansamblul „Pogórzanie din Gorlice” – Polonia, Ansamblul „Mała Pojana” din Poiana Micului și grupul tinerilor Dimma’s care au încântat publicul.

Gazdele au petrecut împreună, într-o atmosferă caldă, cu oaspeți din Polonia, Ucraina, reprezentanții Ambasadei Republicii Polone la București, reprezentanți ai autorităților locale și județene, reprezentanții asociațiilor „Dom Polski” din România, reprezentanții altor minorități naționale. Anul acesta au fost prezenți la eveniment și reprezentanți ai comunității Poloneze din Pătrăuții de Jos din Ucraina, Forumul Democrat German din Câmpulung Moldovenesc, dar și reprezentanți ai Primăriei din Zakopane (Polonia) care au avut propriul stand.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat  și el la „Sărbătoarea Roadelor” de la Solonețu Nou, ocazie cu care a avut o întrevedere cu omologul său polonez, Wladyslaw Ortyl, mareșalul voievodatului Podkarpackie (Subcarpatia).

Gheorghe Flutur: ”Am transmis un cuvânt de apreciere privind rolul pe care îl are și l-a avut etnia poloneză, alături de celelalte etnii, la dezvoltarea Bucovinei, a relațiilor de de bună conviețuire, aici, în Mica Europă. Am mulțumit și autorităților poloneze pentru implicare și sprijin efectiv în acest sens. Am vorbit despre tradiții, despre gastronomia polonezilor din Bucovina, pe care noi îi invităm să participe, împreună cu celelalte etnii, alături de noi, la promovarea Bucovinei. În cadrul discuției bilaterale am abordat o serie largă de teme de interes pentru ambele părți. Astfel, am convenit să organizăm cât mai curând un Forum economic cu participarea oamenilor de afaceri din cele două regiuni. Aici am vorbit și despre Parcul Industrial „Bucovina” pe care urmează să-l deschidem lângă Aeroport. Turismul este un domeniu pe care dorim să-l dezvoltam în mod deosebit. Ne vom întâlni cu specialiști în domeniu, atât la Suceava cât și la Rzeszow, pentru că îmi doresc mult ca numărul turiștilor din Polonia care vizitează Bucovina și județul Suceava să crească în perioada următoare. Apoi, noi ne vom pregăti sa fim prezenți în luna decembrie la Târgul internațional de produse eco și tradiționale de la Rzeszow. Am convenit, de asemenea, să insistăm, inclusiv la Bruxelles, cu abordări comune pe dezvoltarea infrastructurii în zona Carpaților. Noi ne dorim realizarea unui drum de mare viteză Nord – Sud în Moldova, Drumul expres București-Suceava-Siret și care să continue la Cernăuți, Lvov, Varșovia, pentru a lega România și Polonia printr-un drum de mare viteză”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *