Absolvenții de 10 la evaluarea națională și Bac, premiați de Inspectoratul Școlar. 15 elevi de 10 la Evaluarea Națională și 5 decariști la Bacalaureat au primit flori, diplome și bani de la Guvern

Astăzi, în sala ”Ștefan cel Mare” a Palatului Administrativ a avut loc ceremonia de premiere a celor 20 de decariști, absolvenți de gimnaziu și de liceu, care au obținut medii de 10 la Evaluarea Națională respectiv la Examenul de Bacalaureat. Au fost premiați de Ministerul Educației Naționale 15 absolvenți cum medii de 10 la Evaluarea Națională de la școlile gimnaziale din județ precum și 5 absolvenți cu media 10 la examenul de bacalaureat de la liceele sucevene.

Prezentăm în cele ce urmează lista elevilor din judeţul Suceava care au obţinut media 10 la examenele naţionale în anul şcolar 2018-2019:

Evaluare națională

 • Flavia Elena Bîrsan – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți
 • Francesca Niculcea – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți
 • Adela Țicșa – Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți
 • Alexia Babliuc – Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava
 • Rebeca Spoială – Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava
 • Teodora Denisa Babalean – Școala Gimnazială „Samson Bodnarescu” Gălănești
 • Alina Carcea – Școala Gimnazială „Ion Vicoveanu” Vicovu de Jos
 • Filip Fabian Ciocan – Școala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului
 • Elena Doruța Coroamă – Școala Gimnazială „I.G. Sbiera” Horodnic de Jos
 • Ilinca Mareş – Școala Gimnazială Humoreni
 • Raluca Elena Sandu – Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni
 • Alexia Maria Schipor – Școala Gimnazială nr. 1 Vicovu de Sus
 • Mihaela Todosi – Liceul Tehnologic Pârteștii de Jos
 • Teodora Elena Bărbuță – Școala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți
 • Andrei Lupeș – Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava

Bacalaureat

 • Catinca Dobroghii – Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Ştiinţe sociale
 • Georgiana Zbranca – Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, specializarea Învăţător/educatoare
 • Darius Lungu – Colegiul Tehnic Rădăuţi, specializarea Filologie
 • Andrei Pavăl – Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Matematică – informatică
 • Andrei Alexandru Muntean – Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Științele naturii.

Cei 20 de copii, absolvenți de gimnaziu și de bacalaureat din județul Suceava cu medii de 10 au venit astăzi în Sala Ștefan cel Mare a Palatului Administrativ, acolo unde, având alături părinții, profesorii, directorii de școli, au primit laurii cuveniți.

Amfitrion a fost inspectorul general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai, însoțită de inspectorii general adjuncți Alexandra Chirilă și Cristian Cuciureanu. Invitată specială a fost prefectul de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

Discursurile oficiale au avut aproximativ aceeași linie, pe modelul: ”ne bucurăm că există astfel de elevi”, ”modele pentru colegii de generație”, ”familii care i-au susținut”, ”felicitări profesorilor”, ”cel mai important lucru este succesul copilului”, ”felicitări directorilor și directorilor adjuncți, responsabili de cadrul în care s-au format acești elevi”, ”felicitări”, ”vă urăm să deveniți liceeni de succes”, ”să deveniți oameni demni”, ”să fiți în viață călăuziți de aceleași principii”, ”cel care învață își va găsi un loc cât mai bun în viață”, etc.

Prefectul Mirela Adomnicăi, mamă în primul rând dar și conducător în teritoriu al instituțiilor deconcentrate ale Guvernului, a lăsat îndemnurile deoparte puțin și a făcut constatarea că acești copii premiați astăzi ”ridică standardul pentru sistemul de învățământ”. A răsfoit broșura în care sunt cuprinse gândurile celor 20 de ”decariști”, a aflat de acolo, de la Georgiana, că acești copii știu deja că, pentru a obține ceva în viață trebuie să muncească.

Prefectul Mirela Adomnicăi a arătat că în ultimele trei săptămâni au fost făcute verificări la școlile din județ. În cea mai mare parte, acestea și-au reînceput activitatea în condiții corespunzătoare dar este loc și de mai bine.

Au luat cuvântul directori de școli și profesori care și-au exprimat bucuria că elevii lor au fost printre cei dintâi în Suceava și în România la Evaluarea Națională și la Bacalaureat în acest an.

Câțiva copii au dorit chiar să transmită de la microfonul prezidiului, câteva cuvinte de mulțumire și apreciere pentru cei care i-au ajutat să devină ceea ce sunt acum, cu promisiuni că nu se vor opri aici.

A urmat oferirea de diplome și buchete de flori din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava pentru cei 20 de copiii minunați care, cu buletinul în mână, au semnat, pentru prima dată un stat de plată, cel al decariștilor școlilor din județul Suceava, nu puțini la număr.

Precum se știe, anul acesta, elevii care au obținut media 10 la examenul de evaluare națională au primit din partea Guvernului României un premiu de 1000 de lei iar absolvenții de liceu cu media 10 la bacalaureat au primit un premiu de 3000 de lei.

Puțină glumă, mult respect

Dacă nu a spus-o nimeni până acum, o spunem noi, cei de la Suceava Smartpress: Dragi elevi suceveni, haideți să suflăm de la București măcar jumătate din fondul de premiere guvernamental și să-l aducem la Suceava, să-l împărțiți între voi cinstit, pentru munca depusă. Anul acesta ați fost 20 de premianți. Dovediți că la anul vă veți înzeci și poate însuti, cine știe, das să nu plecați cu banii afară!

Vicoveni, rădăuțeni, gălăneșteni, horodniceni, bucuroși de obârșie

În sala Ștefan cel Mare din Palatul Administrativ, acolo unde s-a desfășurat frumosul eveniment, au fost prezenți elevi, părinți, profesori din toate colțurile județului, de acolo de unde s-au ridicat copiii premiați. A  fost și o bucurie suplimentară. La examenul de Evaluare națională din acest an, precum s-a văzut, 8 copii cu medii de zece provin de la școlile din Rădăuți, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Gălănești, Horodnic de Jos. În ciuda așteptărilor multora, aceasta este dovada că se face carte bună și în acea  zonă a județului privită de mulți cu circumspecție.

Și pentru a duce patriotismul local până la capăt, trebuie să admir emoția Alinei Carcea, decarista de la Vicovu de Jos care a ținut cu tot dinadinsul să recite, mai mult cu ochii decât cu vocea o frumoasă poezie eminesciană.

De remarcat și formidabila prestație a tinerilor artiști de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu”, care cu mult talent au intonat cu instrumente de suflat Imnul României ”Deșteaptă-te române” la începutul evenimentului iar mai apoi cunoscutul imn patriotic compus de marele compozitor bucovinean al cărui nume este așezat pe frontispiciul redutabilului liceu  de artă: ”Pe-al nostru steag e scris unire!” (probă de perspicacitate pentru copii: în ce țară se intonează această melodie ca imn național și cine este scriitorul care a făcut tranzacția, acum un veac?), iar la urmă Oda Bucuriei, creație beethoweniană, imnul unității Europei, într-o interpretare originală.

   

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *