Absorbția banilor europeni la Suceava, 27 milioane de euro, perspectivă de 45 milioane de euro, mai bună decât 0 euro la Botoșani și Bacău. Calcule făcute de viceprimarul Lucian Harșovschi

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi a prezentat azi, în conferință de presă poziția în care municipiul reședință de județ se află, în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, raportat la gradul de absorbție din celelalte municipii reședință de județ din Regiunea Nord – est.

Tema subiectului a pornit de la comentariile din presa națională din care rezultă că în această regiune a României nu prea sunt solicitate finanțări europene. Cu precizarea că cei care doresc să se familiarizeze cu eforturile municipiului Suceava privind accesarea de bani europeni pot oricând să se adreseze Primăriei pentru lămuriri, viceprimarul Lucian Harșovschi a  explicat că Suceava are depuse proiecte de 27 milioane de euro, care ar putea în finanțare din luna martie a acestui an. Mai sunt alte proiecte în faza de evaluare dar și proiecte de rezervă, prezumându-se că alte orașe din regiune nu au făcut cereri de finanțare și ca atare vor putea fi introduse, ca proiecte cu finanțare europeană, încă 15 autobuze electrice (proiect de peste 11 milioane de euro), lucrările de la Parcul Șipote, dupî ce vor fi terminate procedurile de transfer a pădurii parc, lucrările la Centrul ”Arta” din Ițcani, fostul cinematograf din cartier. Un proiect pentru construirea unei noi grădinițe ”Dumbrava Minunată”, investiții la colegiile tehnice ”Petru Mușat” și Colegiul de industrie alimentară, adunate la cele mai dinainte, însumează 45 de milioane de euro, mult peste suma de 37 de milioane de euro stabilită pentru municipiul Suceava ca finanțare europeană.

Dacă, în acest moment, Suceava este inclusă într-un clasament național cu 27 de milioane de euro investiții angajate ca municipiu reședință de județ pe la jumătate, viceprimarul Lucian Harșovschi a arătat că municipii reședință de județ din aceeași regiune,  precum Bacău și Botoșani sunt înregistrate cu alocări de fonduri europene zero.  Municipiile Iași, Suceava și Piatra Neamț au făcut eforturi reale de atragere a fondurilor europene în ultimii ani.

 Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat că dacă toate aceste proiecte vor fi puse în practică, 45% din investițiile în municipiul Suceava vor putea fi realizate cu bani europeni.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.