Comunicate de presa

Acțiune a IPJ Suceava de verificare a legalității activităților recreative și turistice cu utilizarea ATV – urilor. Comunicat

În perioada 05 – 29 februarie 2021 IPJ Suceava, prin Serviciul Rutier, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității și subunitățile de la nivel județean a inițiat o amplă acțiune de verificare a tuturor agenților economici care oferă prin închiriere activități recreative cu utilizarea ATV-urilor.

 

În prima fază a acțiunii sunt inventariate toate unitățile economice sau persoanele fizice care oferă astfel de servicii și este verificată legalitatea funcționării și prestării de servicii de închiriere ATV. Se asigură, totodată, prin personal specializat consilierea agenților economici și operatorilor de prestări servicii turistice în vederea intrării în legalitate pe acest segment de activitate.

În faza a doua a acțiunii, în special pe perioada weekend-ului, polițiștii rutieri vor efectua controale pentru prevenirea evenimentelor rutiere sau a altor incidente cu implicarea ATV-urilor, urmand a fi verificat și modul de utilizare a echipamentelor de protecție.

 

Deja în cursul zilei de ieri, în cadrul acțiunii, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, au derulat activități pe raza localităților Suceava și Rădăuți și în zona limitrofă, fiind verificate 11 societăți comerciale de profil.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 8 sancțiuni contravenţionale în valoare totală de 6200 lei, dar și mai multe sancțiuni cu măsura avertismentului, fiind trasate termene clare pentru remedierea aspectelor negative.

 

Apropierea primăverii, mai ales în  context pandemic îndeamnă  îndeamnă cetatenii si turiștii la petrecerea timpului liber în natură, departe de aglomerația orasului, pe poteci de munte și pe  amatorii de adrenalină… la plimbări cu ATV-urile! ATV-urile necesită atenție sporită, de aceea polițiștii le recomandă începătorilor să ruleze mai mult pe drumurile de agrement sau pe cele montane, pentru a nu stânjeni circulația rutieră!

Aceste mijloace de transport par a fi ușor de pilotat și reprezintă o atracție chiar și pentru cei care nu posedă permis de conducere!

Trebuie să știti că:

 • Pentru a conduce pe drumurile publice  ATV-uri sau mopede dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depășește 45 km/h, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 cmc, conducătorii trebuie să posede permis de conducere categoriile AM, A1 sau B1, după caz.
 • Pentru a conduce pe drumurile publice aceleași tipuri de autovehicule, dotate cu motoare a căror viteză depășește 45 km/h, iar capacitatea cilindrică este mai mare de 50 cmc, conducătorii trebuie să posede permis de conducere categoria A sau B, după caz.
 • ATV-urile și  mopedele sunt supuse înmatriculării sau înregistrării pentru a putea circula pe drumurile publice. Acestea trebuie să aibă asigurare obligatorie de răspundere civilă și inspecție tehnică periodică valabile.

Atenție!

 • Minorilor le este interzis să conducă un astfel de autovehicul pe drumurile publice, cu excepția celor care au împlinit vârsta de 16 ani și posedă permis categoriile A1, B1, AM, după caz.
 • Toate căile rutiere sunt considerate drumuri publice cu excepția celor închise circulației publice și care sunt semnalizate la intrare cu inscripții vizibile în acest sens.
 • Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de mopede sunt obligați să aibă asupra lor permisul de conducere și certificatul de înregistrare al vehiculului.

Conducătorilor de astfel de vehicule le este interzis:

 • să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
 • să circule în timp ce se află sub influența băuturilor alcoolice, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
 • să transporte pe astfel de vehicule mai multe persoane decât locurile stabilite prin construcție, precum și obiecte voluminoase;
 • să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un alt vehicul;
 • să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizare sonoră;
 • să conducă vehiculul fără a menține contactul roților cu solul.

Recomandări:

 • Utilizați echipament de protecție omologat (cască, costum,cizme și mănuși) pentru că numai acesta poate asigura o protecție eficientă în caz de accident;
 • Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire a farului și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant;
 • Folosiți drumul în mod judicios – rulați spre axul drumului, la circa 1/3 din lățimea benzii de circulație față de acesta și păstrați o distanță corespunzătoare  în mers, pentru a observa cât mai bine traficul și a putea evita eventuale obstacole;
 • Respectați regulile privind efectuarea depășirii – manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a incomoda pe ceilalți parteneri în trafic;
 • Evitați să rulați în ”unghiul mort” al autovehiculelor – există riscul să fiți acroșați de conducători auto pentru ca nu v-au observat.
 • Nu creați surprize în trafic – manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort.
 • Adaptați tot timpul viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *