Acțiune umanitară de succes la Patinoarul Suceava. Succes pentru ONG-ul care a promovat evenimentul ”Pi patini, pi buni”, de Ziua Unirii, insucces pentru copiii care n-au venit pregătiți cu bani suficienți de acasă

La un prim eveniment din acest an,  îndeajuns de mediatizat în mass-media locală și, în principal, pe rețelele de socializare, realizat de Grupul de Inițiativă pentru Fundația Comunitară Bucovina, desfășurat sub egida  Asociației pentru Relații Comunitare – ARC România, au fost invitați toți  sucevenii  astăzi, joi, 24 ianuarie, începând cu orele 16:00 și până la ora 19:30, la Patinoarul Artificial Areni.

Evenimentul denumit “Bucovina pi patini…pi buni!”, și-a propus să sensibilizeze sucevenii pentru a se alătura și unor proiecte filantropice.  S-a anunțat ”un spectacol cu oameni faini, distracție, sport și …o horă ca în Bucovina, în ton cu ziua de 24 ianuarie”. S-a amintit, în coada comunicatului de presă că ”accesul în cadrul  evenimentului din data de 24 ianuarie 2019, se va face pe baza unor brățări individuale care vor putea fi achiziționate sub forma unei donații”.

Acțiunea ca atare este una meritorie dar pentru că nu s-a precizat mai pe nicăieri faptul că Pationarul Artificial Suceava va fi rezervat, ca să nu spunem confiscat, exclusiv pentru acest deosebit eveniment, sumedenie de copii, singuri ori însoțiți de părinți, adolescenți care își dăduseră întâlnire cu bani bine puși deoparte – 5 lei pentru intrare, 4 lei pentru vinul fiert, cu patinele în rucsac, au trebuit să facă o rușinoasă cale întoarsă. Pentru că intrarea în patinoarul lor a costat în această seară 20 de lei, bani ce trebuiau introduși într-o urnă și în schimbul cărora organizatorii le ofereau  niște brățări din hârtie roz, asemănătoare suporturilor pentru branule de la spital, mulți au făcut cale întoarsă și au decis să se ducă la Mall, unde patinajul este gratis. ”Uite un patru, l-am pierdut!”, a constatat un adolescent cu patinele pe umeri, deranjat că l-am oprit pentru explicația retragerii in corpore de la Patinonarul municipal, ocupat de  activitatea caritabilă.

O mămică, cu doi băieți s-a retras de asemenea, dezamăgită. Nu era pregătită cu 60 de lei de acasă pentru a oferi juniorilor dar și ei, o după amiază de patinaj care în alte zile costă numai 20 de lei.

Un tânăr licean înalt și cu părul vâlvoi tânjea, din spatele gardului, milă la prieteni și prietene să îl introducă pe gheața patinoarului. Cu pompieri, polițiști comunitari și lucrători ai firmei de protecție și pază convocați pentru a asigura securitate acestui important eveniment filantropic, n-a fost cu putință pentru atleticul de altfel adolescent, să escaladeze gardul. Dar, având prieteni adevărați și persoane impresionabile pe aproape, s-au putut împinge peste gard leii necesari pentru ca patinatorul disperat și cu buzunarele rupte să intre în atmosferă.

Un altul, mai singuratic, a găsit o soluție pe cont propriu: Peste drum funcționează Magazinul Kaufland. Fiecare cumpărător preia căruciorul vârând în nișă câte 50 de bani. La ieșire au avut surpriza să constate că  un băiat bune îmbrăcat, cu patinele în rucsacul din spate își oferea serviciile de a reinstala căruciorul, doar să fie lăsat să păstreze moneda. Câteva monede în plus însemnau pentru el diferența dintre a fi sau a nu fi în această seară pe Patinoarul Artificial Areni, inclusiv, tot ce se poate, pentru a sprijini inițiativa celor de la  ”GI,  Fundația Comunitară Bucovina”.

Desigur, în interior sunt întreceri și tombole ”pentru toată familia”, chiar acum în desfășurare dar și spectacole muzicale de primă calitate.

Unde se duc banii colectați în urna de la intrarea în Patinoar

”Prin programul ”Fundații Comunitare”, ARC dorește de asemenea înființarea de noi fundații comunitare în toată România, care să antreneze resurse locale pentru a face comunitățile să crească – mai exact atrag fonduri de la persoanele fizice și companiile dintr-o anumită arie geografică și le distribuie către cauze filantropice din aceeași zonă. Fundațiile comunitare inițiază și mențin legătura dintre donatori, nevoi și soluții, conectează oamenii cu cauzele și sprijină un impact crescut al donațiilor și finanțărilor în comunitate. Fundațiile comunitare sunt un motor al schimbărilor pozitive în comunitatea unde activează, stimulând participarea și cooperarea locală.

În prezent, în România există 16 fundații comunitare. Pentru ca și Suceava să facă parte din această rețea, se doreşte înființarea unei astfel de fundații. Astfel, evenimentul are ca și scop promovarea acestui concept în rândul cetățenilor și strângerea de fonduri pentru înființarea Fundației Comunitare Bucovina.
Accesul în cadrului evenimentului din data de 24 ianuarie 2019, se va face pe baza unor brățări individuale care vor putea fi achiziționate sub forma unei donații”, se arată într-un comunicat de presă publicat anterior inclusiv de Suceava smartpress.

Please follow and like us:

4 comentarii la „Acțiune umanitară de succes la Patinoarul Suceava. Succes pentru ONG-ul care a promovat evenimentul ”Pi patini, pi buni”, de Ziua Unirii, insucces pentru copiii care n-au venit pregătiți cu bani suficienți de acasă

 • 25 ianuarie 2019 la 7:15
  Permalink

  Îmi pare rău că ați fost dezinformați de către o persoană care singură a declarat că ”sunt beat topor dar nu sunt prost” și care pe parcursul evenimentului a căutat doar nod în papură. Am fost acolo și pot să vă spun că nimeni din cei care au intrat la patinoar, nu a făcut cale întoarsă ci puteau alege să participe la tombolă prin donația de 20 de lei sau puteau să ofere cât aveau (s-au pus în urnă și 2 lei și 5 lei) însă cei mai mulți au intrat fără să doneze niciun leu dar au primit covrigi și ceai gratis, în plus au participat la concursuri și au avut parte și de concert. Au fost părinți care au donat și pentru copii însă cei mai mulți părinți au donat 20 și au intrat cu 2 sau trei copii….nimeni nu a interzis accesul copiilor, mai ales. Dacă erați acolo ați fi văzut cât de mulți copii au fost prezenți pe patinoar. Iar dacă ați stat de vorbă cu tinerii și copiii de afară, de ce nu ați intrat cu ei ca să verificați dacă li se interzice intrarea? E timpul să sprijinim inițiativele care au darul să ne unească și nu să ne dezbine! Intotdeauna, vor și fi persoane numulțumite, important este să facem eforturi ca și acestea să facă ceva pentru comunitate, nu doar să condamne absolut totul, fără a avea nicio inițiativă personală!

  Răspunde
  • 25 ianuarie 2019 la 10:24
   Permalink

   Îmi pare rău că vă închipuiți că aș fi fost dezinformat, doamna Nicoleta Danieliuc. Am ajuns la Patinoar înainte de ora 16.00, cu 20 de minute înainte. Cu dorința sinceră de a participa, în calitate de simplu spectator, la evenimentul în discuție. Am avut timp suficient să stau de vorbă, până s-a deschis ușa metalică de la intrarea în patinoar cu mai mulți copii și cu o mamă chiar, nepregătită cu bani suficienți în poșetă. Nu duceți în derizoriu conversația despre oamenii care au venit să patineze joi după amiază, indiferent dacă știau sau nu intențiile fundației organizatoare.

   Răspunde
 • 25 ianuarie 2019 la 10:59
  Permalink

  Dacă a fost un astfel de caz, sigur nu a fost cu intenția de a o întoarce pe doamna din drum (depinde si de modul de abordare), avea posibilitatea să doneze o sumă modică mai ales dacă spuneți că era cu mai mulți copii…ceea ce vă pot spune este că este regretabil acel incident însă asta nu înseamnă să generalizăm. Chiar și cei care au intrat fără măcar să salute, au fost lăsați să treacă.Dacă doriți mai multe detalii despre acest proiect, oricând vă stăm la dispoziție.

  Răspunde
  • 25 ianuarie 2019 la 12:46
   Permalink

   Sunt de acord cu dumneavoastră. Nu îmi propun să fac mare caz din acest subiect. Dumneavoastră, dacă doriți, puteți aduce argumente despre succesul acțiunii, pe care îl putem oricând confirma.Și noi avem argumentele noastre, care, din păcate, nu se referă în ceea ce privește acțiunea în ansamblu ci la o dezamăgire resimțită din plin, nu de o singură mamă cu copiii ei, nu de un copil venit pe cont propriu la Patinoar ci de o sumedenie de persoane care au trăit acest sentiment de nedumerire în ceea ce privește costul intrării la Patinoar, de patru ori mai mare decât cel la care se așteptau. Aș dori să încheiem discuția aceasta, din spațiul public, cu răspunsul pe care îl așteptăm cu toții de la dumneavoastră (este vorba despre cei care au introdus în urnă suma solicitată): Câți bani s-au strâns și pentru ce scop anume au fost folosiți?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *