Acțiuni ale Poliției de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii covid în contextul reluării cursurilor școlare cu prezența elevilor în unitățile de învățământ

IPJ Suceava a transmis că, dat fiind faptul că pe  8 februarie, în bună parte, elevii din județul Suceava vor reveni în unitățile de învățământ, în perioada 01 – 07.02.2021 au fost intensificate activitățile de monitorizare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii Covid19, în condițiile în care în multe centre comerciale și zone economice s-a înregistrat un aflux sporit de persoane care au dorit să cumpere articole de îmbrăcăminte, rechizite, etc.

În acest interval, polițiștii suceveni au derulat, atât în mediul urban cât și rural, acţiuni de verificare a măsurilor sanitare vizând combaterea răspândirii noului virus SARS-CoV-2: au fost verificate 449 societăți comerciale şi 168 de mijloace de transport în comun, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 363 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 55/2020  în valoare de 58.450 lei. De asemenea, au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse 8936 de persoane.

A  fost dat și un exemplu: în cursul zilei de vineri, ora 19.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți au efectuat un control la o cafenea din localitate, având informații că nu sunt respectate normele legale. 

Patrula de siguranță publică s-a deplasat la societatea sus-menționată situată pe str. Calea Cernăuți din mun. Rădăuți, ocazie cu care în incinta societății au fost identificate cinci persoane, care nu purtau mască de protecție și consumau băuturi alcoolice la o masă.

Administratorul societății precum și celelalte persoane identificate în interior au fost sancționate contravențional cu privire la nerespectarea prevederilor Legii 55/2020.

 Se reamintește că zilnic echipajele de poliție, poliţie locală și jandarmerie aflate în serviciu pe raza județului verifică modul de respectare a interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00. 

 

Avertizare  IPJ privind regulile anticovid care trebuie respectate:

 

 Circulația persoanelor este permisă în intervalul mai sus precizat pentru următoarele motive: 

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; 
  • deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. 

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. 

 Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. 

În continuare, polițiștii, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. și instituții cu atribuții de control, vor acționa, atât în uniformă cât și în civil, pentru verificarea respectării prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. 

Recomandăm tuturor cetăţenilor  să păstreze distanțarea fizică, să poarte masca de protecție, să nu se expună la riscuri.

Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci dorim ca toți să conștientizeze faptul că, sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii.

Reamintim de TELVERDE – 0800800165, numărul de telefon la care puteţi sesiza nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *