Activiștii de mediu rădăuțeni, în acțiune: Dănuț Ghinghiloschi amendat pentru că a reclamat degeaba un transport de lemn în Marginea, Daniel Bodnar a identificat un transport supraîncărcat, la Falcău

Ieri seară, după ora 18.00, Poliția municipiului Rădăuți a fost sesizată de către activistul de mediu rădăuțean Dănuț Ghinghiloschi prin 112, cu privire la un  transport ilegal de lemn.

Polițiștii au oprit autoutilitara Mercedes-Benz, indicată în dreptul Postului de Poliție Marginea.

Șoferul, I. M.  a prezentat documentele pentru control, atât cartea de identitate și permisul de conducere, cât și ale autoutilitarei, care transporta material lemnos (bușteni), grupa rășinoase, specia brad și molid.

S-au efectuat verificări în bazele de date ale Poliției Române, constatându-se că acesta posedă permis de conducere și are dreptul de a conduce valabil. De asemenea, a fost interogată aplicația SUMAL 2.0, constatându-se că există emis aviz pentru materialul lemnos transportat de autoutilitara Mercedes-Benz pentru o cantitate de 18,01 metri cubi, 78 de bușteni.

Ghinghiloschi a arătat că locul din care crede el că a plecat transportul de material lemnos nu este cel real, susținând că ar fi o diferență de circa 100 de metri, în ceea ce privește punctul de reper.

S-au efectuat verificări în teren și prin aplicația SUMAL 2.0, și s-a constatat că tranportul are ca punct de plecare locația indicată de către conducătorul autoutilitarei, aceasta fiind la aproximativ 14 km din punctul în care s-a efectuat controlul.

Având în vedere kilometrajul de la bordul autoutilitarei la momentul controlului și traseul transportului din aplicația SUMAL de la locul încărcării și la locul controlului s-a stabilit că cele sesizate nu se confirmă, Dănuț Ghinghiloschi fiind sancționat contravențional conform OUG 34/2008.

 

În aceeași zi, cu două ore mai devreme, colegul său, activistul de mediu rădăuțean Daniel Bodnar, a avut mai mult noroc.

Pe la 16.30, polițiștii din Vicovu de Sus, au fost sesizați pe telefonul de serviciu, de Daniel Bodnar cu privire la faptul că pe DJ 209 G, pe raza comunei Brodina, un camion transportă ilegal material lemnos. Polițiștii s-au deplasat la locul indicat, unde au identificat, pe raza localității Falcău, comuna Brodina, un ansamblu format din cap tractor marca Scania și remorcă, transportând material lemnos, condusă de către P.B..

Autoutilitara și remorca aveau avize în aplicația SUMAL 2.0.

S-a luat legătura cu reprezentanți din cadrul Ocolului Silvic Falcău și cu cei din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, iar autoutilitara și remorca au fost conduse la Cantonul Silvic Boul din comuna Straja, pentru a fi inventariată cantitatea de material lemnos transportat.

Cu ocazia inventarierii făcute de un pădurar și un inginer silvic de la Ocolul Silvic Falcău, a rezultat cantitatea de 48,67 mc specia molid. Conform avizelor de însoțire a materialului lemnos s-a stabilit faptul că autoutilitara transporta în plus un volum total de 8.302 mc lemn molid rășinoase.

S-a dispus indisponibilizarea ansamblului și a materialului lemnos la sediul Cantonului Silvic Boul, pentru reinventarierea materialului lemnos, de lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, paza fiind asigurată de către polițiști.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other