Activități comune de Mărțișor ale elevilor de la Școala Gimnazială ”Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos și Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu” Satu Mare, în proiectul Promenada Culturală MarțUnesco

În cadrul proiectului educațional  transnațional Promenada Culturală MarțUnesco, inițiat de Asociația Centrul pentru Conservarea Promovarea Culturii Tradiționale ”Arboroasa”, la Școala Gimnazială ”Ioan Vicoveanu” din  localitatea Vicovu de Jos, au avut loc mai multe activități coordonate de dna. director Pompilia Țugui , în  care  s-au implicat cadrele didactice de la ciclul primar și gimnazial.

Proiectul își propune să promoveze Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie în rândul elevilor, precum și implementarea  și derularea unor activități de parteneriat educațional care au ca scop o mai bună cunoaștere a principalelor caracteristici morfo – funcționale ale mărțișorului și a necesităților de salvgardare a acestuia în vederea menținerii aspectelor tradiționale.

Una din activitățile proiectului a avut loc în parteneriat cu Școala Gimnazială Constantin Brîncoveanu din municipiul Satu –  Mare, județul Satu – Mare , coordonată de dna. profesor Ramona Anca Seucea, activitate desfășurată în sistem on – line.

Îmbrăcând frumoasele costume populare , elevii clasei a V a A  , îndrumați de dna. prof. Ana Carcea în cadrul unei șezători tip atelier intitulată  ”Mărțișor- legendă, tradiție, simbol” au făcut o incursiune în istoria mărțișorului care se pierde în negura timpului , prezentând legende și tradiții legate de acest obicei  și confecționând diferite mărțișoare tradiționale.

Mărțișorul este strâns legat de tradițiile Anului Nou, sărbătorit în trecut în luna martie  ca formă de celebrare a Anului Agrar corelat cu ciclurile vegetative.

Mărțișorul este un simbol al trecerii de la iarnă la primăvară , un vestitor al înnoirii. El avut la origini și rolul de a proteja împotriva bolilor  , a deochiului , a relelor în general , căpătând în timp rolul  de obiect aducător de sănătate, noroc , bunăstare și dragoste.

Fiecare figurină din amuleta mărțișorului are o încărcătură magică și poate deveni un talisman norocos pentru cel ce îl poartă. Această putere magică a mărțișorului a fost evidențiată de către elevii implicați , care au descifrat simbolistica mărțișoarelor.

Activitatea derulată on – line împreună cu Școala Gimnazială ”Constantin Brîncoveanu” din municipiul  Satu – Mare a reprezentat un veritabil dialog intercultural . Sub genericul  ”Țara Oașului în prag de sărbătoare”  s-au oferit mărțișoare virtuale, s-au făcut urări între elevii implicați.

Este cunoscut faptul că în Bucovina , fetele dăruiesc mărțișoare băieților la început de primăvară. Păstrând acest obicei, elevele clasei a V a A au confecționat un mărțișor tradițional pe care l-au dăruit băieților din clasa a VII – a de la Școala Gimnazială ”Constantin Brîncoveanu”. Realizat manual croșetat cu multă migală , mărțișorul cuprinde toate simbolurile vechi: ghiocelul, buburuza, potcoava și trifoiul cu patru foi.

Mărțișorul a fost însoțit de o urare și o invitație de a descoperi meleagurile din zona noastră , tradițiile și obiceiurile păstrate de veacuri.

 În cadrul atelierelor de creație , elevii îndrumați de cadrele didactice au îmbinat abilitățile practice cu cele artistice rezultând din iscusința și creativitatea lor, mărțișoare realizate prin cele mai vechi tehnici : de la cele decorate cu mărgele și motive tradiționale, la cele pictate manual pe suporturi din lemn cu simboluri specifice primăverii.

Cinci dintre mărțișoarele create de elevii Școlii Gimnaziale ”Ioan Vicoveanu” au fost selectate pentru a fi expuse la Iași în cadrul expoziției : MARȚIC- MĂRȚIȘOR VOIAJOR LA PALATUL CULTURII.

Un rol important în implementarea acestui proiect l-a avut dna. prof. în învățământul  primar Marioara Calancea  ca reprezentant al Asociației Centrul pentru Conservarea Promovarea Culturii Tradiționale ”Arboroasa”.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *