Activități cu zecimale ale Poliției și Gărzii Forestiere. Un patron de la Vatra Moldoviței avea în depozit mai mulți bușteni de fag și mai puțini de molid. Cantitate ilegală: 120,925 metri cubi

Cum sunt de-acum obișnuiți cei care taie, transportă și prelucrează lemn, la sfârșit de săptămână au fost organizate acțiuni ”pe linia respectării legii”, ”pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, depozitării și prelucrării masei lemnoase„.

Acestea sunt asumate cu ori de Poliție, ori de Garda Forestieră, rareori de Direcția Silvică.

Cine apasă primul pe tastă, acela este victoriosul, ca prim vector pentru comunicatul de presă ce va urma. Astăzi, cel mai rapid dintre competitori a fost Inspectoratul de Poliție al Județului Suceava care a transmis următorul comunicat de presă:

”În perioada 04.02.-11.02.2019, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul subunităților teritoriale de poliție, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava, au organizat acțiuni punctuale pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Au fost efectuate 53 de controale, fiind constatate 5  infracțiuni și aplicate 109  sancțiuni contravenționale, în valoare de 58.680 lei. De asemenea, a fost confiscată, în vederea stabilirii provenienţei, cantitatea de 120,925 metri cubi material lemnos”.

În conținutul comunicatului de presă a fost oferit și un exemplu:

”În perioada 06.02.-07.02.2019, o echipă mixtă formată din polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și reprezentanți Gărzii Forestiere Suceava au efectuat un control la o societate comercială din comuna Vatra Moldoviței, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care a constatat faptul că firma a expediat fără proveniență legală cantitatea de 53,32 m.c. lemn rotund rășinoase. Totodată, societatea deținea în depozit cantitatea de 18,15 m.c. lemn de lucru de esență rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală și lipsea cantitatea de 22,13 m.c. lemn de lucru de esență fag, cantitate determinată ca diferență între stocul scriptic și cel faptic inventariat la data efectuării controlului. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății, fiind aplicate 4 sancţiuni contravenționale în valoare de 16.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică și valorică a cantităţilor de materiale lemnos identificate în plus sau în minus”.

Concluzia este că polițiștii de la IPJ Suceava, inspectorii Gărzii Forestiere, silvicultorii de la Direcția Silvică, nu au stat degeaba la sfârșitul săptămânii trecute și au pus capăt unei afaceri ilicite cu material lemnos fie aceasta ”cu plus sau cu minus”, funcție de ”esență”.

În lupta pe care o duc silvicultorii, inspectorii gărzii de mediu, polițiștii, cu proprietarii de păduri, gatere, mijloace de transport sau beneficiari ai ”masei lemnoase”, unii spun că primul pas către câștigarea unei prime bătălii ar fi transpunerea în limba română curentă a unor termeni care, deși dovedesc un cuantum al prejudiciului, nu sunt interesanți pentru oamenii care doresc să afle lucruri citind presa, nu  să fie bombardați cu unități, cantități, volume, alte unități de măsură și cu cifre conținând multe zecimale, mai ales dacă este vorba despre un prejudiciu nesemnificativ. Nu este vorba despre cazul prezentat astăzi.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *