Afacerea merge mai departe: Contrabanda cu țigări la granița cu Ucraina, sute de pachete confiscate din mașini, mii de pachete abandonate de contrabandiști, polițiștii de frontieră anunță capturi

Contrabanda cu țigări la frontiera dintre Ucraina și România, pe sectorul de graniță aferent județului Suceava, nu dă niciun semn de diminuare.
Zeci de mii de pachete de țigări mascate în moduri dintre cele mai inventiv concepute intră în România, pe diverse căi, din Ucraina.
Diferența de preț la pachetul de țigări face contrabanda rentabilă. Și pentru contrabandiști dar și, dacă ne amintim anchetele de acum câțiva ani, pentru vameși ori polițiști de frontieră, cu consecințele penale care sunt de acum asumate. Zeci dintre acei funcționari publici deconspirați în urma unei investigații sub acoperire au umplut camerele de arest, sălile de judecată și, o bună parte dintre ei, celule de penitenciar.
Dar contrabanda cu țigări la granița dintre Ucraina și România, merge mai departe.

Poliția de Frontieră a oferit, prin comunicate de presă, două exemple de la sfârșitul săptămânii trecute:

În ziua de 5 noiembrie a.c., în jurul orei 14.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, județul Suceava, pe sensul de intrare în ţară, cetățeanul ucrainean Vladyslav L., în vârstă de 44 de ani, conducând un autoturism marca Volkswagen, înmatriculat în Bulgaria.
În baza analizei de risc, poliţiştii de frontieră împreună cu lucrătorii vamali au efectuat un control amănunţit asupra autovehiculului, persoanei și bagajelor.
Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, într-un spaţiu special amenajat în bordul autoturismului, cantitatea de 550 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană.
Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de 825 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar şoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei.
Totodată, autoturismul în valoare de 4.600 lei a fost indisponibilizat în vederea confiscării de către autoritatea vamală, deoarece avea un spaţiu special amenajat pentru transportul țigărilor.
Drept urmare, faţă de cetăţeanul ucrainean s-a luat măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de 5 ani.

Curajosul contrabandist ucrainean Vladyslav va primi sanctiunile adminstrative, va rămâne fără mașină, va rămâne fără țigări și va fi bun de plată, fără a mai putea să intre în România 5 ani de acum încolo. Interesant de urmărit modul legal în care contrabandistul Vladyslav își va plăti amenda stabilită de autoritățile române, dacă o altă măsură luată împotriva sa îi interzice pentru 5 ani de acum încolo, intrarea pe teritoriul României.

Și polițiștii de frontieră de la Sectoarele Poliției de Frontieră Brodina și Valea Vișeului au descoperit, în apropierea frontierei de stat, mai multe colete cu țigări, ascunse în vegetație.
Țigările au fost duse la sediul sectoarelor, unde, în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 17.888 pachete, a căror valoare se ridică la suma de 209.250 lei (9.898 pachete țigări la Sectorul Poliției de Frontieră Brodina și 7.990 pachete țigări la Sectorul Poliției de Frontieră Valea Vișeului.)
În cauză, se efectuează verificări în vederea identificării persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.
De asemenea, întreaga cantitate de țigări a fost ridicată în vederea confiscării.

Și în acest caz, folosind o minimă statistică preluată chiar din comunicatele de presă ale Poliției de Frontieră, cam 70% dintre capturile de țigări de contrabandă de pe frontiera verde sunt depistate de polițiștii de frontieră pe dibuite, dacă nu pe surse.
Bravii grăniceri au pornit în această toamnă o campanie de combatere a fenomenului de contrabandă ca și când ar fi mers ”la opintici”, fără să se știe cine sunt cărăușii, transportatorii ori managerii acestei importante afaceri de la granița romîno-ucraineană, ca recruții neinstruiți. sau poate că știu, dar nu doresc să ne spună.
Baxurile cu țigări sunt descoperite ”în vegetație”, precum bureții de toamnă și o minimă logică ne determină să punem întrebarea: Nu cumva polițiștii de frontieră, înarmați cu camere de termoviziune de cea mai înaltă calitate, sunt trimiși ”după bureți”, într-o parte, pe când baxurile consistente sunt preluate, la granița verde, pe altă parte?. Ori dacă un oarecare Vyacelsav, care rămâne fără mașină, fără țigări dar și cu interdicția de a intra în România cinci ani de acum încolo, nu a salvat un coleg de breaslă care a trecut fluierînd prin vamă, cu portbagajul plin de baxuri cu țigări?
Dacă eforturile meritorii ale polițiștilor de frontieră în lupta împotriva contrabandei cu țigări la granița dintre Ucraina și România ar fi fost eficiente, ar fi crescut prețul acestui râvnit produs pe piața neagră. Dar acest lucru nu s-a petrecut în ultimele luni.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *